Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Maak je eigen Buurtwegen tools

Hoe maak ik een basisapplicatie voor Buurtwegen ! Met in een laag waarbij je de buurtwegen kan inventariseren (en de velden die je wil bekomen zelf kan aanpassen en aanvullen). Met eveneens de mogelijkheid om op het terrein met de mobiele applicatie data te controleren en te inventariseren.

Stap voor stap

Stap 1 :

Ga naar ArcGIS Online (www.arcgis.com) en log in met je username en paswoord. Ga naar 'my content'. In de menu-balk vind je de 'create layer' menu (waarmee je eigen feature layers kan gaan aanmaken).

Stap 2 :

In het pop-up venster van de create layer, selecteer 'Create feature layer from an existing feature layer'. Selecteer dan  'Enter a URL to a feature layer' optie. Kopieer dan de onderstaande URL in de tekst-box en klik op 'Next'.

http://services.arcgis.com/1WXsSdZFzziTTcic/arcgis/rest/services/Buurtwegen_template/FeatureServer/0

Deze layer omvat reeds een standaard symbologie en standaard velden (die je zoals hier verder aangegeven dan ook kan wijzigen).

Stap 3 :

Je dient dan de extent van de kaart en van de service vast te leggen. Zoom dus hier in op het grondgebied van je gemeente. De feature service zal dan ook enkel gegevens aanvaarden in deze extent. Dus neem deze breed genoeg zodat het volledige grondgebied van de gemeente is afgedekt. Klik dan op 'next'.

Stap 4 :

Geef in deze volgende stap de titel die je aan deze service wil geven (bv. Buurtwegen_gemeente_FS1), geef de tags in (bv. buurtwegen, naam gemeente, ...) - dit is belangrijk om nadien via de mobiele applicaties je kaart eenvoudiger terug te vinden, korte beschrijving van je service en selecteer de folder waarin je deze feature service will gaan opslaan. Klik dan op 'done'. Een nieuwe Feature layer zal dan worden opgemaakt en in je content worden opgeslagen.

Stap 5 :

In de nieuwe feature layer descriptie web-pagina, klik op de pijl naast de layer naam en klik oop 'enable attachments'. Dit zal je service in staat stellen om foto's en video's toe te laten in de service. Dit is belangrijk als je op het terrein ook foto's en video's wil linken en invullen tijdens bv. de terrein-inventarisatie. Klik dan op de 'Open' knop en selecteer 'Add to New Map with full editing control'. Dit zal dan een Web Map openene op de extent die je hebt geselecteerd en je toelaten om data te zien en te editeren.

 

 


Stap 6 :

Eenmaal de Web-map is opgeladen zoom dan in op de juiste extent die je wenst te hebben. Je kan dan kiezen welke BaseMap je wenst te gebruiken voor je kaart. Klik hiervoor op de knop Basemap en selecteer de gewenste BaseMap. Klik dan op 'save'. Een menu zal dan opstarten dat je toelaat om de titel van je kaart, de tags, een korte inhoud en de folder waarin je de kaart wil opslaan.

Stap 7 :

Klik dan op 'share'. Hierbij kan je dan selecteren aan wie je de kaart wil ter beschikking stellen. Ofwel kan je het gebruik toelaten voor een specifieke groep die je hebt aangemaakt, je eigen organisatie of voor het brede publiek. Let wel, wanneer je dit laatste selecteert dan kan werkelijk iedereen deze gegevens zien en aanpassen.

Je bent nu klaar om de gegevens van de buurtwegen in te gaan vullen en te beheren. Zoals je ook in bovenstaand menu ziet, kan je ook opteren om hier een specifieke web-applicatie van te maken. Dit laat je toe om het gebruik en de ingave van de gegevens van de buurtwegen zo eenvoudig mogelijk te laten ingeven. Door op 'make a web application' te klikken heb je de mogelijkheid om verschillende templates te gebruiken. Selecteer een template. Je kan dan kiezen om je web-applicatie te previewen of om deze werkelijk te publiceren.

De templates die hier best aansluiten bij de applicatie zijn de 'Basic viewer' en de 'Edit'. Eenmaal je de template hebt gekozen en deze gepubliceerd wordt je direct naar de 'item details' van de applicatie gebracht. Hierbij kan je dan de titel en overige gegevens aanpassen (via 'edit') of de applicatie verder configureren ('Configure App').

 

Stap 8 :

We zijn nu klaar om de mobiele app's te gebruiken voor de inventarisatie op het terrein. Je kan hiervoor zowel tablets als smartphone gebruiken en zowel op Androïd als op iOS. Hiervoor moet je wel eerst de app installeren op de tablet of op de smartphone. Ga hiervoor naar de 'Google Play' market of naar de iStore. en laat dan zoeken op de zoekterm 'esri'. In de verschillende keuzes zal je (normaal op de eerste plaats) de ArcGIS app terugvinden. Installeer deze op je Table of Smartphone.

Stap 9 :

Open nu de ArcGIS App. Klik dan op het vergrootglas op de startpagina. In het zoekveld kan je dan de tags invullen die je aan de kaart hebt gegeven om de informatie te kunnen terugvinden.

Stap 10 :

In de zoek-resultaten kies dan je kaart en klik hierop om deze te openen.

Stap 11 :

Zoom in naar de zone waar je de buurtweg wenst in te geven (of te consulteren) door met 2 vingers de kaart uit elkaar te trekken. Je kan natuurlijk ook via het vergrootglas rechtsboven zoeken op een adres. Zoom tot op het niveau waarop je de volledige zone hebt waarin je de buurtweg wenst te tekenen. Klik dan op het potlood bovenaan op het scherm om te starten met het editeren.

Stap 12 :

Je kan nu selecteren welk type van buurtweg je wenst in te tekenen. Eenmaal een type geselecteerd zal een formulier worden geopend waarbij je de voorgedefinieerde velden kan invullen.

Stap 13 :

Zoals reeds hierboven aangegeven kan je via de App ook bijlagen gaan toevoegen aan je Buurtweg. Zowel foto's als video's kan je hieraan toevoegen. Klik op het 'Folder' symbool boven aan het menu om deze foto's of video's toe te voegen. Je kan dan kiezen tussen een foto/video die je reeds in je gallerij hebt of kiezen om met je smartphone/tablet een foto te nemen en deze toe te voegen aan de buurtweg.

Stap 14 :

Om de buurtweg nu in te tekenen klik op het 'Drawing' symbool bovenaan de app. Je kan dan op het scherm de verschillende punten van het pad van je buurtweg intekenen. Wanneer je alle punten van de buurtweg hebt ingetekend, klik dan op het 'vinkje' bovenaan rechts om je edits te aanvaarden. Klik dan nogmaal op het groene vinkje om de aanpassingen definitief te aanvaarden. Zo heb je je buurtweg ingetekend op je kaart en kan je deze buurtweg nu ook in alle andere applicaties terugvinden.


Deel dit met anderen