Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Geo-data : hoe lees ik externe data in mijn Desktop

Hoe lees ik externe data in mijn dekstop : een Basemap,  een externe data-set (en hoe kan ik het projectie-systeem gaan aanpassen).Alles erop gericht om het gebruik zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken.

Stap voor stap

Als je je ArcMap opstart en je opent geen reeds opgemaakt project, dan heb je een blanco scherm. Echter via het gebruik van de portal kan je nu heel snel in je desktop-oplossing data opnemen.

We tonen hier concreet hoe je een base-map integreert in je ArcMap als achtergrondkaart en hoe je daarna bv. het gewestplan inleest en hiervan de projectie wijzigt naar Lamber 2008.

Stap 1 : basemap inlezen

In je ArcMap vind je een midden bovenaan een add-data button. Klik hierop en selecteer : 'add Basemap'.

Het selectie-venster zal herbij opengaan en je kan dan kiezen tussen de verschillende types basemap. De geselecteerde base-map zal je dan kunnen zien en zal als een separate laag in je overzicht worden opgenomen.

Stap 2 : externe data inlezen

In je ArcMap vind je een midden bovenaan een add-data button. Klik hierop en selecteer : 'add data from ArcGIS Online'. Het selectie-venster zal herbij opengaan en je kan in het zoekvenster je zoektermen opgeven (hier als voorbeeld 'gewestplan').

Er worden je dan de gevonden mogelijkheden weergegeven. Door deze data te 'add' en wordt deze terug ingelezen in je ArcMap en als apparte laag weergegeven. (bem. indien de gewenste data op je interne portal staat en niet publiekelijk dan zal je best inloggen als user op ArcGIS Online (zie linksbovenaan 'sign in') - we raden echter aan bij het opstarten van je ArcMap reeds in te loggen via het hoofdmenu (file->sign in)).

Stap 3 : Wijzigen projectie-systeem

De data wordt niet steeds in hetzelfde projectie-systeem gebracht. Zo kan het zijn dat data via een service reeds in WGS84 wordt ingelezen. Als je dan overige data hierbovenop plaatst, dan is dit eveneens via dit WGS84 projectie-systeem. Door op de data-laag rechtermuisknop te klikken krijg je onderaan het menu de mogelijkheid om het projectie-systeem aan te passen.


Deel dit met anderen