Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: ArcGIS Geo-Punt Add-in

Deze How-to licht toe hoe je de Geo-Punt Add-in voor ArcGIS moet installeren en hoe je deze verder kan gebruiken. De Geo-Punt add-in geeft je tal van mogelijkheden binnen je desktop-omgeving. En deze wordt gratis ter beschikking gesteld!

Stap voor stap

De Geo-punt add-in laat toe om binnen de ArcGIS desktop omgeving de Geo-Punt functionaliteiten te gebruiken. Zo kan je bv. geo-coderen, batch geocoderen, zoeken op Points of Interest, zoeken op cadastrale percelen, zoeken op data van de GeoPunt catalogus, .... 

in deze How-to gaan we dieper in hoe je deze kan installeren maar ook hoe je elk van de functionaliteiten kan gebruiken. 

Stap 1. Downloaden file

Download de Geopunt Add-in voor ArcGis via de geopunt website : 

http://www.geopunt.be/voor-experts/geopunt-plug-ins/arcgis%20plugin

Klik (zoals je hieronder op het scherm kan zien) op de download lin en open de file. Bij default zal de box stellen dat deze automatisch wordt geopend met de ESRIAddInFile. 

Klik op OK en de ESRI ArcGIS Addin installatie tool wordt gelanceerd. in het nieuwe venster klik op Install Add-in om verder te gaan met de installatie. 

Stap 2 : activeren op de ArcGIS Desktop

Eenmaal de installatie is uitgevoerd, start ArcGIS Desktop op de normale manier. In de toolbar bovenaan ArcMap, klik met rechtermuisknop op het menu - toolbar en klik op de 'Geopunt4arcgis toolbar' om de toolbar binnen je omgeving te activeren. 

Je zal nu bovenaan je scherm de toolbar zien verschijnen. Deze kan je dan naar je eigen wensen op de juiste plaats verslepen op de banner bovenaan ArcMap. 

Hieronder gaan we dieper in op de functionaliteiten die in de toolbar zijn voorzien : 

Stap 3 : Functionaliteiten van de toolbar 

 

 

Deze tools zijn uiterst gebruiksvriendelijk en zijn heel intuïtief. Dit geeft je de mogelijkheid om deze snel in je workflow op te nemen. 

Geo-Coding : 

Zoals je kan zien werkt deze geo-coding tool met het adressen-bestand van AGIV.

Bem. in een vorige how-to : namelijk CRAB geo-coderen in ArcGIS desktop hebben we toegelicht hoe je het CRAB adressenbestand zelfs rechtstreeks via de standaard ArcGIS tools kan gebruiken. Klik op deze link : CRAB Geo-Coderen in ArcGIS Desktop.

 

 

Reverse Geo-coding :

Als je nu klikt op de kaart zal je het adres van deze locatie als resultaat bekomen. 

bem. dit kan je ook via de standaard ArcGIS functionaliteit waarbij ook van de CRAB adressen gebruik wordt gemaakt. zie hiervoor : CRAB Geo-Coderen in ArcGIS Desktop

Batch Geocoding

Batch Geocoding laat je toe om verschillende adressen in één maal te geocoderen. Zo kan je bv. een csv file (bv. via excel) uploaden waarin elke rij overeenkomt met een adres. Je kan dan aangeven welke kolommen welke elementen van het adres bevatten. Als resultaat zal je dan de adressen op kaart krijgen. 

Points of Interest (POI)

Via deze tool kan je zoeken naar een Point of Interest en deze op kaart weergeven. je kan verder filtreen op basis van bv. Cultuur, Natuur, Gezondheid, ...

 

Kadastrale percelen

via deze tool kan je kadastrale percelen opzoeken en weergeven op kaart. 

 

GIPOD

De GIPOD tool maakt gebruik van de GIPOD service zodat je de werken en innames op kaart kan weergeven (en tevens ook importeren in de desktop-omgeving. 

 

Hoogte Profiel

Deze tool laat je toe om een lijn op de kaart te tekenen en automatisch het hoogteprofiel als een interactieve grafiek terug te vinden. Je kan deze ook opslaan.

 

Geopunt Cataloog

De Geopunt cataloog omvat een overzicht van alle data die op GeoPunt werd gepubliceerd. Op deze wijze kan je deze data-sets terugvinden en tevens ook toevoegen aan je desktop. 

 


Deel dit met anderen