Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Geo-PDF en Tools

We zijn allen reeds heel gewoon aan het bekomen van documenten als PDF. Maar je kan eveneens geo-data als PDF gaan opslaan en delen. En zelfs nog verder. Het is perfect mogelijk om op deze kaart features te bevragen en geografisch correcte notities aan te brengen en deze zelfs terug in een GIS in te lezen! Zo kan je heel snel geo-info delen met anderen. Via een Geo-PDF is dit dan niet meer een beeld of scan, maar een werkelijke GIS-omgeving en kaart. 

Stap voor stap

Zie hiernaast bij Links voor het voorbeeld van de GEO-PDF of Klik hier - download deze en open met Adobe Reader

 

In een GIS kan je je informatie en kaarten volledig voorbereiden. De meest normale vorm om dan deze data te delen is bv. via een Shape-file of via een web-kaart of applicatie. Maar het is ook perfect mogelijk om je kaart als PDF op te slaan en deze door te geven. In deze How-to leggen we uit hoe je deze Geo-PDF kan opmaken maar eveneens ook bewerken in adobe. 

 

Stap 1 

Eenmaal je bv. in ArcMAp de juiste layout hebt opgesteld, Klik op File -> Export Map

Stap 2 

in het venster van de Export Map selecteer als file Type PDF. In de opties die je daaronder vindt, klik op de Advanced tab en verzeker je ervan dat de Export PDF layers en Feature Attributes geselecteerd is evenals de Export Map Georeference Information. Klik dan op 'Save' op de kaart te exporteren als een Geo-PDF. 

Stap 3

open nu de geëxporteerd PDF via Adobe Reader. In het linker paneel zal je nu een 'Layers' button terugvinden. Indien deze niet verschijnt in je Adobe Reader, klik dan op View ->Show/Hide -> Navigation Panes -> Layers. 

Klik dan op de Layers om de Layers Tree uit te klappen. Zo zie je al de verschillende data-lagen die in de PDF opgenomen zijn. Naast elke laag is er een soort oog dat toelaat om de zichtbaarheid van de Layer aan of af te zetten. 

Stap 4 

De Geo-PDF laat je ook toe om features op de kaart te identificeren, net zoals je in ArcMap bv. de 'Identify Tool' zou gebruiken. Om deze mogelijkheid te activeren, klik hiervoor op View -> Show/Hide -> Navigation Panes -> Model Tree. Door hierop te klikken zal er een nieuw paneel openen in het linker deel van Adobe Reader. 

Stap 5 

Om de features te kunnen identificeren en de informatie op te vragen, moet je de 'Object Data Tool' activeren door te klikken op Edit -> Analysis -> Object Data Tool

Stap 6 

Dubbelklik nu op een feature in de kaart om de attribuut informatie terug te kunnen vinden in het linker paneel. Het is eveneens mogelijk om een feature naam in het linker paneel in te geven en de betrokken feature zal automatisch worden aangeduid op de kaart (bv. in het rood). 

Stap 7

Een andere mogelijkheid die je hebt in de Geo-PDF is het gebruik van de Geospatial Location Tool. Deze tool opent een kleine widget in het rechts-onder gedeelte van Adobe Reader waarin je de coördinaten (latitude en longitude) van de locatie waar je cursor zich op de kaart bevindt kan terugvinden. Om deze tool te activeren klik op Edit - > Analysis -> Geospatial Location Tool.

Stap 8 

In de Geo-PDF is het eveneens mogelijk om te meten door lijnen en polygonen te tekenen op de kaart. Om deze mogelijkheid te activeren, klik op Edit -> Analysis -> Measuring Tool. Dit opent een widget rechts-bovenaan dat je de mogelijkheid biedt om te kiezen tussen verschillende meet-manieren (afstand, perimeter en oppervlakte) en biedt tevens verschillende snapping mogelijkheden aan.

Stap 9 

Selecteer één van de verschillende types van metingen (bv. de afstands-tool) en teken dan een lijn op de kaart. Om de lijn te beëindigen klik met de rechtermuisknop en selecteer 'Complete Measurement'. Het resultaat van de meting zal dan verschijnen in zowel rechtsonder evenals als label naast de getekende lijn. 

Stap 10

Wanneer je elementen (cfr. hierboven) hebt ingetekend op de geo-PDF kan je deze ook eenvoudig gaan beheren  door te klikken op de 'Comment' knop. Deze opent dan een paneel rechts in Adobe Reader dat je toelaatom een lijst te zien van alle getekende elementen. Door met de rechtermuis-knop op één van deze elementen te klikken is het mogelijk om deze te editen, deleten en om de eigenschappen van dit element te wijzigen (zoals bv. kleur, dikte, transparantie, enz ...)

Stap 11

Op de kaart kan je ook opmerkingen gaan intekenen. Deze opmerkingen kunnen als tekst, notes, circkels, pijlen enz worden aangebracht. In het Comment paneel kan kiezen tussen deze verschillende elementen en kan je deze nadien intekenen op de kaart. 

Stap 12

De elementen op de kaart hebben een juiste geografische coördinaat zodat deze ook kunnen terug worden ingelezen in een GIS. Als je dus deze elementen (zoals polygonen of lijnen) wil terug inlezen, kan je deze exporteren als een FDF file. Selecteer de elementen in de Comment List. En klik dan op Comment List -> Options -> Export Selected Data File. Dit zal nu een FDF file creëren waarin de coordinaten van het element kunnen worden teruggevonden. Deze file kan je bv. editeren met een eenvoudige tekst-editor. En deze gegevens kan je dan in je desktop terug inlezen via de import functie. 

 


Deel dit met anderen