Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Geo-refereren en Publiceren van Plannen

Veel organisaties hebben hun kaarten en geografische informatie nog in PDF of beelden (JPG,PNG,...). Met deze eenvoudige workflow is het mogelijk om deze statische kaarten interactief te maken en dynamische kaart-applicaties op te zetten zodat deze optimaal door de gebruikers kunnen worden geconsulteerd. Deze How-To leert je in eenvoudige stappen hoe je door gebruik te maken van ArcGIS Desktop en ArcGIS Online je plannen kan publiceren zonder een diepe IT-kennis.

Stap voor stap

Stap 1 : 

Om je plan te kunnen geo-refereren moet dit plan in een ondersteund formaat ter beschikking staan zoals bv. een JPG, PNG, TIFF,... Er zijn vele softwares en websites die je toelaten om te converteren tussen deze formaten. Een voorbeeld van een online platform is bv. www.zamzar.com waarbij je PDF's kan converteren naar verschillende beeld-formaten. Hieronder vind je het voorbeeld dat we gebruiken in deze How-To : 

Stap 2 : 

Eenmaal je je plan in een ondersteund formaat hebt, open ArcMap en voeg het beeld to aan je data-view. Als een pop-up venster verschijnt, klik dan op 'Yes'.

Stap 3 : 

Om het beeld te kunnen geo-refereren heb je natuurlijk ook nood aan een achtergrondkaart waarop je het beeld kan geo-refereren. Hiervoor kan je in de ruime cataloog die we ter beschikking stellen kijken. Klik bovenaan in het menu op 'Add' en kies de layer die je als basis-kaart wenst te krijgen (eg je kan hier kiezen voor esri BaseMaps, maar eveneens uit tal van andere basislagen die esri BeLux ter beschikking stelt). In dit voorbeeld werd gekozen voor de GRB basislaag van AGIV. 

Stap 4 : 

Zoek nu de locatie waar je plan ongeveer gelegen is. Dit kan je doen door te pannen en te zoomen naar de gewenste locatie in de Data View, of door een adres in te geven waar je plan zich ongeveer bevindt. Klik voor dit laatste op 'Find', dan op de 'Locations' tab en geef het adres in. Kies dan één van de verschillende specifieke resultaten, klik met de rechtermuisknop hierop en klik dan op 'Zoom to'. Automatisch zal de Data View pannen en zoomen naar het gewenste adres. In onderstaand voorbeeld geven we een straat in Aalst in. 

Stap 5 : 

Activeer de Geo-referencing toolbar door bovenaan op de globale toolbar te klikken met de rechtermuisknop en 'Georeferencing' te selecteren. 

Stap 6 : 

In de 'Georeferencing' toolbar, klik op de Viewer knop om een venster te openen waarin je je plan zal terugvinden. Zoom en Pan in dit venster en in de Data View om locaties die overeenkomen tussen je basiskaart en je plan terug te vinden. 

Stap 7 : 

Zoek nu deze overeenkomde punten in zowel je plan-venster als in de Data View. Deze overeenkomende punten zullen worden gebruikt om je plan correct op de kaart in te voegen en dit direct in de projectie van je basis-kaart. Als je deze overeenkomende punten hebt gevonden, klik dan op 'Add Control Points'. Klik dan op het specifieke punt in de Plan-venster en klik dan op de overeenkomende locatie in de Data View. Deze stap moet minstens 3 maal uitgevoerd te worden om het plan te kunnen geo-refereren. 

Stap 8 : 

Eenmaal je alle controle punten hebt toegevoegd, sluit dan het Plan-Venster en zoom in de Data-View naar het plan dat op kaart wordt weergegeven. Als je tevreden bent met het resultaat, ga dan naar de 'georeferencing' toolbar en klik op 'Update Georeferencing' om de transformatie die je hebt uitgevoerd te aanvaarden. 

Stap 9 : 

Nu je je plan correct hebt ingevoegd (met de juiste coördinaten), kan je dit plan nu online publiceren zodat je dit kan delen met je collega's of met de burgers. Door dit plan te   publiceren kan je ook nadien in je desktop-toepassing dit plan terugvinden, maar kan je het eveneens gebruiken in tal van andere applicaties (zoals bv. Sharepoint voor een vergunningen-register). 

Bovenaan het menu in ArcMap, klik op 'File' en ga naar 'Sign in'. Een pop-up venster zal verschijnen waarin je je username en paswoord kan ingeven om je in te loggen in je organizational account. Zo link je nu je ArcMap met je organizational account en kan je het plan ook gaan publiceren. 

Stap 10 : 

Bovenaan ArcMap, ga naar 'File' en klik dan op 'Share as a service'. Een nieuw pop-up venster zal verschijnen. Selecteer de optie 'Publish as a service' en klik dan op 'next'; Geef dan een benaming in van de service die je wenst te maken en selecteer het platform waarop je wil publiceren. Selecteer hier bv. 'My Hosted Services' en klik op 'continue'. 

Stap 11 : 

Een nieuw venster, de 'Service Editor' zal verschijnen. In de 'Capabilities' tab, selecteer 'Tiled Mapping'. In de 'Caching' tab kan je niveau's van zoom selecteren die je wenst te gebruiken voor je service. Tracht hier wel goed te selecteren op welk niveau je je plan wil weergeven. Het weergeven van een lokaal plan heeft geen zin om op wereldschaal te gaan publiceren. Geef dan een titel, tags en omschrijving aan je service. In de 'Sharing' tab kan je dan selecteren met wie je je plan wil delen.

Stap 12 : 

Eenmaal je alle parameters van je service hebt ingesteld, klik dan op 'Publish'. Het systeem zal nu voor jou de cache berekenen om je kaart zo goed mogelijk op de verschillende zoom-levels weer te geven. Dit proces kan enkele minuten duren aangezien je plan wordt opgedeeld in verschillende kleinere beelden (caching).

Stap 13 : 

Eenmaal de publicatie is beëindigd, ga naar www.arcgis.com, log in met je username en paswoord en ga naar 'My Content' om het resultaat te kunnen zien. Zoek je service, klik op deze en selecteer dan 'Add to map' om je plan te visualiseren in de web-viewer. Zo zal je resultaat eruit zien in de ArcGIS Online Map Viewer : 

 

 


Deel dit met anderen