Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Hoe een Story-map bouwen

Een Story-map is een mooie template die je kan gebruiken om een verhaal te brengen met geo-gelokaliseerde beelden en video's. Elk punt heeft zijn eigen beschrijving, media en titel. De gebruiker heeft eveneens de mogelijkheid om sequentieel door de verschilende punten te gaan, maar ook via de kaart de lokaties te zoeken. 

Stap voor stap

 

Op de ArcGIS Website voor Story-maps (storymaps.esri.com) kan je een uitgebreid overzicht vinden van vele story-maps die door diverse organisaties en personen zijn gepubliceerd. Hierbij enkele voorbeelden : 

 

Palm Springs Map Tour http://storymaps.esri.com/stories/maptour-palmsprings/

Gallery of Map Tours http://storymaps.arcgis.com/en/app-list/map-tour/gallery

 

Stap 1 : 

ga naar www.arcgis.com en log-in met je eigen username. 

Stap 2 : 

Bovenaan de toolbaar, klik dan op 'My Content'. Klik dan op 'Create a Map'. Door dis zal een lege web-map worden opgestert die je dan kan editen. 

Stap 3 : 

Open nu een lege Excel Worksheet. om informatie te kunnen toevoegen aan de Map Tour is het nodig om de informatie correct in te vulen. In feite kan de Map Tour app 2 types van Sheet schema's inlezen :

als je XY coördinaten hebt van de punten die jewenst toe te voegen, dan moet je sheet volgende headers hebben. 

Als je adressen hebt van de verschillende punten die je wenst toe te voegen, dan moet je sheet volgende headers hebben. 

Elke rij van de worksheet moet overeenkomen met een punt dat je aan de kaart wenst toe te voegen en de hieraan gelinkte data zoals bv. foto's, omschrijving, videos, enz. De volgorde van de velden is net van belang. Maar wat wordt verlangd in elk veld : 

- naam : een tekst-string, niet al te lang dat zal verschijnen als tekst naast het beeld (een soort titel)

- Omschrijving : een tekst-string die de omschrijving omvat. Het is aangeraden om niet meer dan 350 karakters te typen. Je kan eveneens HTML tags toveoge om het formaat van de tekst te corrigeren of je kan ook Hyperlinks toevoegen. 

- Icon Color : het veld dat bepaald welk kleur elk punt zal krijgen. De waarde moet zijn : R (rood), G (Groen), B (Blauw) of P (purper)

- Pic URL : het url pad naar de full size foto

- Thumb URL  het url pad naar de thumbnail foto

- long : Longitude (X) coordinaat in decimale graden

- Lat : Latitude (Y) coordinaat in decimale graden

- address : tekst-strin met het volledige adres (straat, nummer, stad, land)

Stap 4 : 

Het is eveneens mogelijk om een Youtube, Vimeo enz video te gaan invoegen in de map-tour. Kopieer de URL in de 'embed code' en kopieer dan deze URL in het veld met deze vorm : 

URL pad + #isVideo (bv. http://www.youtube/com/embed/spfVMOSeofw#isVideo

In Youtube kan je bv. deze embedd code terugvinden onder : 

Stap 5 : 

Eenmaal je de Excel tabel heb ingevuld met je informaite, klik dan op de 'File' bovenaan de toolbar, 'Save as' darna en sla op als een CSV (Comma Separated Values) file. Dit formaat kan automatisch worden ingelezen in ArcGIS Online. 

 

Stap 6 : 

Om de CSV file toe te veogen aan de Web Map, ga naar de ArcGIS Online map viewer die werd geopend in stap 2 en dan 'drag and drop' de CSV file naar de kaart. 

De volgende stap is telkens wat afwijkend naar gelang het locatie-type dat je had gekozen in de Excel worksheet. Indien je bv. XY coördinaten hebt gekozen dan zal ArcGIS Online automatisch de file lezen en zal de punten direct op de kaart weergeven. Indien je bv. adresgegevens hebt ingevuld in de worksheet, dan zal je gevraagd worden welk veld juist de adresgegevens omvat. Indien je de adresgegevens in verschillende kolommen hebt ingevuld (bv. postcode, straat, nummer, stad, land) dan zal je in de volgende stap gevraagd worden om aan te duiden in welk veld juist welke informatie staat. 

Stap 7 : 

Je zal nu de informatie van de worksheet terugvinden op de Web Map. 'Save' nu de Web Map door op de 'save' knop bovenaan te klikken. In het pop-up venster, geef nu de titel, tags en een omschrijving in : 

Stap 8 : 

Om nu een Map Tour app te maken is het nodig om deze publiek te maken. Klik op 'Share' en check de box 'Everyone (public)'. Klik dan op 'Make a Web Application' en een nieuwe Pop-Up zal verschijnen. 

Stap 9 : 

Zoek nu naar de 'Map Tour' template en klik dan op 'Publish'. Geef dan een titel, tags en een omschrijving in. Klik dan op 'Save & Publish'. Op het einde ga naar de 'item description' door te klikken op de 'view item' knop. 

Stap 10 :

Op de 'Item description' pagina, klik dan op 'Share' en check de 'Everyone (public)' knop om de Map Tour publiekelijk te stellen. om de Map tour te tonen in de browser door op de URL of de 'Open' knop. 

Stap 11 : 

ArcGIS Online leest automatisch de informatie van de verschillende velden en maakt automatisch de layout van de apliatie met de map titel en de korte omschrijving, de thumbnail carousel, de foto's in vol beeld, de korte tekst en de gekleurde iconen. 

Stap 12 : 

Door te klikken op 'Switch to builder mode' bovenaan de toolbar, krijg je toegang to bijkomende mogelijkheden en opties waarmee je bv. volgende onderdelen kan wijzigen : 

- titel

- subtitiel

- de kleuren van de icons

- de basemap

- de korte tekst bij de beelden,

- de beelden, 

- enz ....

Stap 13 : 

Door op de 'settins' knop te klikken kan je bv. volgende onderdelen wijzigen : 

- de layout van de app

- de kleuren die worden gebruikt in de app

- de header

- de data die wordt gebruikt in de app

- de map extent en de zoom level

Eenmaal je al deze elementen hebt aangepast, klik dan op de 'save' knop om het nieuwe uitzicht van de app te kunnen zien. 

 

 


Deel dit met anderen