Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Lagen Toevoegen aan een Web Map

De sterkte van een GIS systeem is natuurlijk dat je tal van data kunt combineren en zo doorheen de lagen gaan analyseren. Je kan verschillende types van data toevoegen aan een WebMap (zoals bv. shapefile, WMS, KMS, GPS-data en natuurlijk andere Web-Map informatie die je op ArcGIS Online kan terugvinden. 

Stap voor stap

ArcGIS Online maakt het mogelijk om een heel uitgebreide range van lagen en formaten toe te voegen aan je Web Maps. Het is belangrijk om hier wel een onderscheid te maken tussen maps en layers. Een Map is een visuele representatie van nuttige informatie dat is samengesteld door één of meerdere lagen. Terwijl een laag een specifieke collectie van informatie is omtrent een specifiek onderwerp zaols bv. percelen, imagery, een stratennetwerk, ... ArcGIS Online Web Maps ondersteunen praktisch alle formaten omtrent geo-data zoals bv. shapefules, WMS, KML, GPS-data. In de volgende stappen gaan we toelichten tussen alle mogelijke opties en formaten om data toe te voegen aan een Web Map. 

Stap 1 : 

Ga naar www.arcgis.com en login met je account. 

Stap 2 : 

Bovenaan de toolbaar, klik op 'My Content'. Klik dan op 'Create a Map'. Door dit te doen zal er een lege WebMap worden opgestart waarin je dan lagen kan toevoegen. 

Stap 3 : 

in de Map Toolbar, klik dan op 'Add'. een lijst met verschillende opties zal dan openen : 

- Search for layers

- Browse Esri map layers

- Add layer from web

- Add layer from file

- Add map notes

Stap 4 : 

Door bv. 'Search for Layers' te kiezen, zal er links een venster komen dat je toelaat om naar de gewenste data te gaan zoeken. Hier kan layers terugvinden van de eigen Organizational Account, van het Web, van een GIS server, of van allerlei publiekelijk gepubliceerde data op ArcGIS Online (die ArcGIS Online Users voor je beschikbaar hebben gesteld). Wanneer je een zoekcriterium invult dan zal je een lijst van lagen ter beschikking krijgen die overeenkomen met je zoekcriteria. éénmaal je de gewenste laag hebt gevonden klik dan op 'Add' juist naast de naam van de layer om deze toe te voegen aan de kaart. 

 

Stap 5 : Zoek esri Map Layers

Door deze optie te kiezen zal een pop-up venster opgengaan. Hier kan je de verschillende lagen die esri ter jouwer beschikking stelt terugvinden. Je kan deze lagen sorteren per thema en er is eveneens een search-box. Om een laag toe te voegen aan je kaart, klik op 'Add to Map' en selecteer of je deze data wenst te gebruiken als een 'BaseMap' (achtergrondkaart) of als een specifieke laag. 

Stap 6 : een laag toevoegen van het Web

Je kan aan je Web-Map eveneens een laag toevoegen die je op het internet kan terugvinden. Om deze laag toe te voegen moet je wel het url adres kennen naar de geo-service. ArcGIS Online ondersteunt de meest gekende geografisch formaten zoals bv. een ArcGIS Server Web Service, WMS, WMTS, Tiles, KML, GeoRSS en CSV.

Selecteer het formaat dat je wenst toe te voegen, copieer het url-adres in de tekstbox en klik dan op de 'Add Layer' knop. 

Stap 7 : Een laag toevoegen van een file

ArcGIS Online maakt het ook mogelijk om een laag toe te voegen van een file die bv. op je PC is opgeslagen. ArcGIS Online ondersteunt bv. esri Shapefiles (zipped), CSV files, TXT files en GPS (GPS data). Klik dan op Browse en selecteer de file die je aan je kaart wenst toe te voegen, klik dan op de 'Import Layer' knop en voeg de laag toe aan de WebMap. 

Stap 8 : Map-Notes toevoegen 

Map Notes zijn features die je op je kart kan toevoegen (en intekenen) om symbolen van bv. perimeters, specifieke locaties, wandelwegen, ... toe te voegen aan je kaart. Seelecteer de 'Add Map Notes' en geef een naam aan de laag die je wil creëeren. Selecteer dan de Template (een Template is een bibliotheek van specifieke symbolen) die je wenst te gebruiken en klik dan op de 'Create' knop. 

In het linkerpaneel zal je dan de verschillende symbolen zien verschijnen die op de kaart kunnen worden geplaatst. Klik bv. op een symbool en begin te tekenen op de kaart. Elke keer je een symbool op de kaart wil plaatsen zal een pop-up venster verschijnen waarin je de relevante informatie van het item kan opslaan. 

Zoals je ziet zijn er tal van mogelijke opties en fomratie die worden ondersteund in ArcGIS Online om data  toe te voegen aan je kaart. de 'Add Layer' funtionaliteit is heel intuïtief en stelt je tal van mogelijkheden ter beschikking. 


Deel dit met anderen