Volg ons

How to's


Strict Standards: Declaration of ContentbuilderController::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/controller.php on line 18

Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/components/com_contentbuilder/contentbuilder.php on line 69

Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/libraries/cms/application/site.php on line 250

Strict Standards: Declaration of ContentbuilderControllerDetails::display() should be compatible with JControllerLegacy::display($cachable = false, $urlparams = Array) in /home/customer/www/practicalgeo.eu/public_html/administrator/components/com_contentbuilder/controllers/details.php on line 125

How To: Excel data op kaart met ArcGIS Desktop

ArcGIS Desktop laat je toe om eenvoudig Excel data op een kaart te plaatsen. Als je Excel data enig geo-veld heeft (adres, postcode, lat/lon, ...) dan kan je Excel data worden opgenomen. ArcGIS Desktop zal de velden inlezen en een layer aanmaken waarin je zowel de locaties als de alfanumerieke data van je Excel-tabel kan terugvinden. 

Stap voor stap

Om een Excel tabel in je ArcMap (ArcGIS Desktop) in te lezen en deze te geolocaliseren, is het belangrijk dat in je tabel er één of meerdere velden zijn die Geografische informatie bevatten. Dit kan zuivere XY gegevens zijn, maar dit kan eveneens bv. postcodes zijn of zelfs een link naar een eigen polygonen-bestand (zoals bv. statistische sectoren). 

Stap 1 : 

open ArcMAP en open je 'Catalog' window om de Excel data terug te vinden die je wenst in te lezen. 'Drag and Drop' dan de tabel in je 'Data View'. 

Stap 2 : 

Om de data die in de tabel staat te kunnen visualiseren, Klik op de rechtermuisknop in de 'Table of Content' en klik op 'Open'. Om de data de tonen op de kaart, klik terug op de rechter muisknop en klik op 'Display XY Data'. 

Let wel : dit betekent dat in je data er reeds een XY-veld is opgenomen. Om je data te kunnen geo-refereren kan je gebruik maken van bv. de Esri Maps for Office add-in.

Stap 3 : 

Een nieuw venster zal geopend worden waarin je de XY-velden en het coördinaten-systeem van je data kan invullen. Om het Coördinaten-systeem aan te passen, klik op 'Edit' en selecteer dan het juiste Coördinaten-systeem van je input data. Klik op 'OK' om alle wijzigingen te aanvaarden. 

Stap 4 : 

ArcGIS Desktop zal nu alle Coördinaten-waarden inlezen en zal deze op een kaart weergeven. Een nieuwe layer zal worden aangemaakt die de punten weergeeft in je 'Data View' en in de 'Table of Contents'. 

Stap 5 : 

Nu kan je ook je eigen Base-Map toevoegen om een referentie-achtergrond te hebben voor de nieuwe features die je juist aan de kaart hebt toegevoegd. Klik op 'Add Data' -> selecteer 'Add a Basemap' en kies de Base Map die je wenst. Natuurlijk kan je eveneens ook andere data als achtergrond gebruiken (zoals bv. het Gewest-plan of overige kaarten die je vind op data.esribelux.com).

 


Deel dit met anderen