Volg ons

GIS Strategie

×

Waarschuwing

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Beheren van geo-data

Zoals reeds voordien aangegeven is het belangrijk om je geo-data goed te beheren. Niet-limitatief geven we hier een aantal aandachtspunten aan en enkele voorbeelden van hoe je dit mogelijks op een eenvoudige manier kan doen.

Beheren van data

Wanneer je kaarten of geo-datasets ter beschikking stelt van de organisatie is het belangrijk om een aantal 'spelregels' te bepalen om te vermijden dat de geo-data doorheen de organisatie wordt gecopieerd, aangepast en in verschillende vormen begint te ontstaan. Het principe van de authentieke bron is hierbij natuurlijk bepalend. Enkele grote lijnen voor het beheer van de geo-data zijn :

- authentieke bron

- update-regime

- vereisten aan de specifieke weergave (symboliek, weergave, ...)

- meta-data van de services die mogelijks werden gebruikt of omgezet

- kwaliteitscriteria van de data

- ....

Je kan natuurlijk heel complexe meta-data gaan opstellen omtrent je geo-datasets (bv. volgens de Insprie richtlijnen, ....), maar wanneer je eerder wil opstarten kan je reeds starten met een eenvoudige overzichtstructuur waarin je de informatie van je data-sets gaat bijhouden. Begin misschien met een eenvoudig overzicht van je data en vul elk van bovenstaande velden in met de informatie die je hebt.


ArcGIS Online

Een heel eenvoudige manier om geo-data bij te houden en te structureren is om je datasets bij te houden op een organisational account via ArcGIS Online. Voor elk van de datasets die je dan wenst te gebruiken kan je een kaart aanmaken en de informatie van de dataset in de beschrijvende velden noteren.

Op je eigen account kan je de datasets voorbereiden (aangezien hier soms wel wat trial and error aan te pas komt) en deze dan pas ter beschikking stellen van een groep wanneer de data klaar is voor publicatie (persoonlijk raad ik wel aan om hievoor een specifieke user-account op te zetten die de definitieve kaarten omvat - op die wijze behoud je toch nog het overzicht).

In de description van de kaarten die je via ArcGIS Online hebt gepubliceerd kan je de informatie die je hebt verzameld op een eenvoudige manier kwijt. Natuurlijk kan je ook (maar dit is dan voor de meta-data specialisten) gebruik maken van de meta-data editor die in ArcMap ook voorhanden is. Maar voor een eenvoudige opstart kan de description reeds voldoen. Hieronder vind je de link naar de description van de dataset van de 'Basisscholen Gent' die zo eenvoudig mogelijks is gehouden.

 

Beheer van maps/service in ArcGIS Online

Link naar Description

 


Data-overzicht

om ervoor te zorgen dat de datasets die je publiceert ook door de gebruikers kunnen worden ingezet is het belangrijk om hen voldoende overzicht te bezorgen over de data. Verder op deze site geven tonen we hoe je de tools kunt inzetten om een geo-portaal op te zetten, het overzicht van je datasets te integreren in een website en eenvoudige geo-loketten op te bouwen.

Maar een eerste stap kan reeds zijn om een gallerij op te bouwen en ook om een document (bv. pdf) op te maken die het overzicht geeft van de datasets en deze eenvoudig toegankelijk te stellen.

Hieronder geven we de 2 voorbeelden van enerzijds de gallerij en anderzijds een overzichtsdocument. Deze kan je eenvoudig zelf opzetten.

 

link naar voorbeeld gallerijlink naar AGIV PDF

op de site data.esribelux.com (intropagina) vind je tevens een groot aantal PDF-overzichten die weergeven welke dat je nu reeds kan terugvinden op het portaal.

 

 

Deel dit met anderen