Volg ons

Zet je gemeente op in 3D

Soms kan het ook gemakkelijk zijn: met openbare data kan men tegenwoordig in twee relatief eenvoudige stappen een 3D model bijeen krijgen van de gebouwen in zijn gemeente. Dit wordt mogelijk gemaakt door de 3D GRB data van Informatie Vlaanderen. Met deze dataset kan je gemakkelijk de data van de gebouwen binnen je gemeente downloaden en deze vervolgens bekijken en manipuleren in 3D.

Soms kan het ook gemakkelijk zijn: met openbare data kan men tegenwoordig in twee relatief eenvoudige stappen een 3D model bijeen krijgen van de gebouwen in zijn gemeente. Dit wordt mogelijk gemaakt door de 3D GRB data van Informatie Vlaanderen. Met deze dataset kan je gemakkelijk de data van de gebouwen binnen je gemeente downloaden en deze vervolgens bekijken en manipuleren in 3D. Klik Hier voor de basis 3D Viewer Gent.

 

In dit artikel zullen wij aanduiden welke stappen gevolgd moeten worden om de data te kunnen gebruiken, en zullen hiervoor met ArcGIS Pro te werk gaan. In ArcGIS Pro kan 3D data makkelijker worden bewerkt, u kunt in één zelfde project 2D en 3D data samen manipuleren. Doordat het programma ook beter gelinkt is aan het Internet kan de data later eenvoudig als een web scene worden gepubliceerd voor online gebruik.

Stap 1: de 3D-GRB Data downloaden op de AGIV download pagina

De data kan u vrij downloaden op de downloadtoepassingvan het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV). Om te beginnen moet u een account aanmaken die aan uw mailadres gelinkt zal zijn, zodat u de download links kan ontvangen.

Figuur 1- Homepagina van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).

Vul vervolgens uw gegevens in om uw account aan te maken en een activatiemail te krijgen.

 

                                                                                                                               

Figuur 2– Registratieformulier voor de website van het AGIV

Eens dat uw account geactiveerd is, kan u via de Catalogus pagina op https://download.agiv.be/de data terugvinden. Onder 3D GRB hebt u de keuze tussen de “3D GRB – Gebouw LOD1 DHMV I” en de “3D GRB – Gebouw LOD1 DHMV II”. In het eerste wordt de hoogte-informatie uit de brondata van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen I (DHMV I) gehaald, in het tweede uit de brondata van het DHMVII. Kies de data die je wilt gebruiken door erop te klikken.

Figuur 3- Catalogus van de downloadtoepassing van het AGIV

 Klik vervolgens op “Toevoegen aan winkelkar” op de detailpagina van de data.

Figuur 4- Detailpagina van de 3D GRB data

Onder “Selecteer type versnijding”, kies Gemeente, met of zonder buffer (afhankelijk van wat u zelf wilt gebruiken). Selecteer vervolgens uw gemeente in de onderstaande lijst of op de kaart, en behouw de data als een Shapefile. Klik op “Toevoegen aan winkelkar” onderaan rechts en ga vervolgens naar uw winkelkar.

Figuur 5- Configuratie van de 3D GRB data

Klik dan op “Bestelling afnemen” om uw bestelling te bevestigen. Deze zal nu worden verwerkt en na bevestiging van Informatie Vlaanderen krijgt u via mail een link om de data als een zip folder te downloaden. Die folder mag u vervolgens op uw harde schijf opslaan en uitpakken om het later vanuit ArcGIS Pro te kunnen gebruiken.

Figuur 6- Winkelkar

Stap 2: de data bewerken in ArcGIS Pro

Open een nieuw project in ArcGIS Pro, voeg indien nodig een nieuwe map aan het project toe en maak een folder connectie naar de folder die uw data bevat.

Figuur 7- Voeg een folder connectie toe aan uw project

Breng de .lyr file vanuit de “Shapefile” folder naar uw map toe met een simpele “clic and drag”. Door de .lyr file te gebruiken wordt de data in de data frame vrijgegeven zoals het door Informatie Vlaanderen werd opgeslagen.

Om de data nu in 3D te kunnen bekijken moet de map in een 3D scene worden omgezet. Ga hiervoor in de “View” tab en klik op “Convert”. Zo maakt ArcGIS Pro van uw 2D map een nieuwe 3D scene die als een nieuwe map aan het project wordt toegevoegd.

Figuur 8- Klik op 'Convert' om een 3D scene te creëren in ArcGIS Pro

Momenteel hebt u nog steeds en 2D visie van uw data. Om de nieuwe 3D map als een 3D scene te kunnen bekijken moet u op de scroll van uw muis drukken en zo van zicht veranderen. Door het zicht te kantelen worden de 3D objecten nu waarneembaar. Deze zijn wel nog afwezig van de huidige map omdat de polygonen nog als 2D gebouwen worden weergegeven. Om er 3D-entiteiten van te maken gaan we de polygonen extruderen. Tijdens deze operatie krijgen de 2D polygonen een hoogte-informatie toegewezen en vormen ze 3D blokken - een benadering van de gebouwen in 3D, weliswaar steeds met een plat bovendeel.

Selecteer de 3D GRB laag en ga naar de ‘Appearance’ tab die onder de ‘Feature Layer’ menu verschijnt. In de ‘Extrusion’ tab, klik op de pijl onder ‘Type’ en selecteer ‘Base Height’. Ga vervolgens in het ‘Field’ drop-down menu en selecteer het veld H_DSM_P99. Afhankelijk van de computer waarop u werkt kan deze operatie enige tijd duren.

Figuur 9- Om de data in 3D weer te geven moet u de polygonen extruderen

Als alles goed verlopen is ziet u de gebouwen verschijnen als 3D items. Zo ziet u hoe eenvoudig, in maar enkele handelingen, u een 3D model kan uitwerken voor uw gemeente. Let wel op: in dit model heeft elk perceel maar één hoogtewaarde, sommige gebouwen kunnen er dus verschillend uitzien.

Deze 3D map zou u nog kunnen gaan publiceren naar ArcGIS Online en er een 3D webscene van maken om het online te gebruiken, en vervolgens in een website of in een web app weer te geven (klik hier voor een voorbeeld met de data die we hier gebruikt hebben). hier

Figuur 10- Overzicht van de 3D data

 

 

 

Deel dit met anderen