Binnen een gemeente zijn er tal van informaties omtrent locaties die je wil delen met je burgers maar ook met de bezoekers van je gemeente. Dit kan gaan over de ligging van de officiële gebouwen, bezienswaardigheden, speelpleinen, ... Door gebruik te maken van een Story Map is het zo mogelijk om zowel een kaart als de informatie van de locaties aan te geven. In dit voorbeeld, willen we graag een interactieve kaart over toeristische bezienswaardigheden maken en dit op een mobiel apparaat als een app laten tonen. Immers biedt een Story Map een interactief platform dat heel gebruiksvriendelijk is (je hoeft geen programmeur te zijn) en volledig responsive is (je kan het op alle toestellen zien in het juist format).
De oplossing hiervoor is eerst een Story Map te creëren (je kan deze dan verder nog customiseren en aanpassen in AppStudio waarbij je tal van functionaliteiten kan toevoegen of zelfs de story map integreren in een bestaande app voor de gemeente. Een Story Map is een eenvoudige app om een verhaal, namelijk bezienswaardigheden, aan de hand van kaarten, foto’s, video’s en tekst te vertellen aan het publiek.
Het voorbeeld van de Story Map kan u vinden via deze link (https://esribelux.maps.arcgis.com/apps/MapTour/index.html?appid=4c487c5454c143fda8f3a2f00ff1af70)
1. Ga naar http://storymaps.arcgis.com/en/app-list. Op deze site vindt u verschillende configureerbare templates van Story Maps. Meer informatie over de verschillende templates vindt u in deze blog.
We kiezen hier voor een Story Map Tour: we willen namelijk een set van foto’s, namelijk bezienswaardigheden in Brussel, laten tonen op een interactieve kaart. Onder Story Map Tour, klik op Build.
2. De Map Tour Builder opent. Allereerst moet u aangeven waar uw foto’s of video’s zijn opslagen. U kunt online foto’s, beschikbaar in Flickr en Google+/Picasa, en online video’s, beschikbaar in YouTube gebruiken, u kunt zelf foto’s direct vanuit uw pc uploaden of u kunt een spreadsheet gebruiken.
3. In dit voorbeeld, beschikken we over een csv-bestand met de coördinaten van de bezienswaardigheden en de URLs waar de foto’s online terug te vinden zijn.
Klik op knop Advanced options . Het volgende scherm verschijnt
Klik dan op Import Tour data from a csv file > Import
4. De Map Tour Builder heeft de foto’s gelinkt aan de locatie en het volgende scherm opent.
De Map Tour Builder is klaar om aanvullende wijzigingen aan brengen:
· Specifieer de titel en de ondertitel door gebruik te maken van de Pencil-knop links bovenaan;
· Veranderen eventueel de basemap;
· Via de knoppen Add, Organize, Import kunt u nog foto’s toevoegen, de volgorde van uw foto’s veranderen of een extra csv-bestand importeren;
· Via de editeerknoppen aan de grote foto, kunt u de naam en de beschrijving van de foto wijzigen of de foto zelf veranderen;
· Verander een locatie op de kaart door het symbool te verplaatsen.
5. U kunt de layout, de achtergrondkleuren, de header, de data, de extent en het zoomlevel van uw Map Tour veranderen. Klik onder Story Configuration op Settings .
Bijvoorbeeld, onder het tabblad Header, kunt u het header-logo en de header-links, zoals naar facebook en twitter veranderen.
6. Als u tevreden bent over uw Map Tour, klik op Save onder Story Configuration en daarna op Share > Share publicly
Uw Map Tour is nu operationeel. je kan deze Story Map nu integreren in je website (door bv. te verwijzen naar de URL van de story Map), maar je kan deze ook als stand-alone laten werken zodat bezoekers en burgers deze kunnen consulteren op hun PC, tablet of smartphone.