Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Wespennesten Portaal

Wanneer het de periode is van de wespennesten is het voor de brandweer alle hens aan denk. Via de applicaties worden de meldingen van de wespennesten beter beheersbaar en overzichtelijk. In deze blog wordt aangetoond hoe je een portaal voor de burgers kan opzetten waar ze hun meldingen doorgeven, hoe je een interventie-applicaties kan opzetten (waar je de interventies kan toewijzen), op het terrein het overzicht blijft behouden, hoe er feedback over de status kan worden teruggestuurd (en bijkomende informatie) en hoe je in je website kan aantonen hoeveel wespennesten er reeds werden behandeld. 

In de periode dat er veel wespennesten worden veel interventies doorgegeven door de burgers aan de brandweer. Via deze applicatie is het mogelijk om dit ganse proces te beheren en overzichtelijk te houden. We tonen hier aan hoe je eenvoudige een meldingspagina kan opzetten en hoe je het verdere proces kan beheren (inclusief het beheren van de meldingen en feedback van het terrein). Dit is in feite een job-tracking en job-toewijzing. En last but not least, hoe je overzichtelijk op de website kan weergeven hoe actief de brandweerdiensten zijn. 

Het meldingsformulier kan opgezet worden door gebruik te maken van de geo-form. In deze geo-form kan de burger zijn melding doorgeven en worden alle informaties centraal in de database bijgehouden. Klik hier om het voorbeeld van de geoform te kunnen bekijken. 

Zoals je kan zien worden alle gegevens nodig verzameld evenals de locatie. Het is tevens ook mogelijk om bv. foto's toe te voegen zodat de brandweer voldoende informatie kan hebben. 

Van het gehele proces hebben we tevens een video-film gemaakt die het volledige verhaal brengt zoat je de methodiek en de flow eenvoudig kan waarnemen : Klik hier

 

Eenmaal dat de informatie is verzonden, komt al deze informatie overzichtelijk op kaart. Hierbij is het dan mogelijk om de nodige filters toe te passen om de data te beheren. Hiervoor wordt een web-map ingezet. Klik Hier voor de webmap. 

 

In deze webmap kan men nu ook de juiste toewijzing doen (bv. toewijzen aan de juiste kazerne). Door op het punt te klikken bekom je informatie en kan je deze ook editeren. 

 

Maar natuurlijk is het mogelijk om hier een specifieke web-applicatie voor op te zetten die je de mogelijkheid heeft om de tool eenfoudig en gecustomiseerd op te zetten. Je kan hier ook bv. filters toepassen, tabellen consulteren, data aanvullen, maar tevens ook de overige widgets toevoegen zoals een geo-search, routering, koppeling met het CRAB, ... Klik hier of op het beeld hieronder om toegang te krijgen tot de web-applicatie. 

 

 

Je kan deze data ook weergeven in een geo-dashboard zodat het mogelijk is om de gegevens overzichtelijk weer te geven, maar tevens ook alle functionaliteiten te beheren. Via het geo-dashboard is het zelfs mogelijk om alle mobiele gegevens van op het terrein te beheren. Via bv. collecor kunnen de brandweermannen op het terrein rechtstreeks foto's toevoegen, maar tevens ook de status aanpassen zoat in het systeem direct duidelijk is welke wespennesten reeds zijn verwerkt. Klik hier.

Om duidelijk aan te geven hoe actief de brandweer is met het uitwerken van de wespennesten, kan men in de website een heatmap integreren. We hebben hier gekozen voor een heatmap aangezien op deze wijze de individuele gegevens niet kunnen worden teruggevonden maar je wel duidelijk ziet waar de meeste interventies zijn gebeurd : 

 

 

 

Deel dit met anderen