Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Informatie warmteverliezen in de gemeente

Via een thermografische vlucht is het mogelijk om een 'warmtefoto' te maken van je gemeente. Op deze manier is het mogelijk om de burgers te informeren omtrent de plaatsen waar men beter kan isoleren en zo kosten besparen. Reedse meerdere Vlaamse gemeenten hebben dit initiatief opgezet en hebben tevens een website waar de burgers worden begeleid met de juiste info en interpretatie.

Een thermografische vlucht is een 'airborne' vlucht waarbij een thermografische camera (een Infra-red) camera wordt ingezet die toelaat om nauwkeurig temperaturen op te meten. Dergelijke vluchten worden 's nachts uitgevoerd en best in periodes waar het voldoende koud is zodat men de warmteverliezen van de daken goed kan inschatten. De informatie die wordt bekomen is voldoende gedetailleerd om voor een woning een inschatting te kunnen maken en voldoet ook aan de regels van de privacy (door het gebruik van een specifiek site met login). 

Het resultaat van de thermografische vlucht wordt gepubliceerd in een web-applicatie. Hieronder geven we enkele voorbeelden van dergelijke web-applicaties : 

Wevelgem

Thermo Westhoek (Veurne, Diksmuide en Poperinge) - Residentieel

Thermo Westhoek (Veurne, Diksmuide en Poperinge) - Bedrijven

Thermo Antwerpen, Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich, Mortsel, Wijnegem

 

In het overizcht hierboven kan men ook zien (evenals op de sites) dat er onderaan de web-pagina de mogelijkheid is om verdere gegevens in te vullen. Immers is het zo dat de interpretatie van de beelden afhankelijk is van informatie omtrent het dak (zoal bv. was het dak verwarmd, is het een plat dak of een hellend dak, Is dit dakdeel een dakraam, lichtstraat, groendak, schoorsteen, ventilatie, dakrand en/of is dit dakdeel bedekt met kiezels, water, zonnepanelen, ventilatie, de kruin van een boom?, ...). Op een eenvoudige wijze worden de vragen doorlopen en bekomt men uiteindelijk een schaal die toelaat om het warmtebeeld van je woning correct in te schatten : 

 

En om de inwoners nog beter te begeleiden werden er ook in de stappen informatie documenten toegevoegd die je toelaten om de vraag precies te kunnen beantwoorden : 

Zo kan men ook verder de inwoners gaan begeleiden in hun beslissing. Als voorbeeld hieronder de site van de provincie West-Vlaanderen waar er tal van bijkomende informaties aan de burger worden ter beschikking gesteld en hij overzichtelijk deze informatie kan doornemen : 

De link naar de info-site van de provincie West-vlaanderen vind je hieronder : 

http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/streekhuizen/streekhuis_esenkasteel/westhoek-isoleert/Paginas/default.aspx/

 

 

 

Deel dit met anderen