Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

GGINO : Inventarisatie van het openbaar domein

GGINO (Gegevensmodel voorGemeentelijke INventarisaties in het Openbaar domein) is een datamodel opgesteld door de stad Aalst in het kader van een globaal projet om een overzicht te hebben over alle beheerobjecten aanwezig in het openbaar domein (zie https://overheid.vlaanderen.be/sessie-282-grb-als-standaard-voor-verdere-inventarisaties-het-ggino-model ). Dit gegevens model kan je nu inlezen, opzetten, delen en alle verdere applicaties rond opzetten (viewing, editing, beheer, terrein-inventarisatie en volledige beheersmodules (incl job-tracking)).

Enkele voorbeelden van beheerobjecten zijn bomen, hagen, deksels en grachten. Het GGINO gegevensmodel is een relationele geodatabase structuur en dus ideaal om in een ArcGIS omgeving weer te geven, te heheren en te delen met de betrokkenen zodat zij hun data kunnen invoeren, inpassen in andere processen en de objecten beheren, evenals op basis van deze objecten applicaties uit te werken (zoals bv. jobtracking, inciedentmanagement, ...)

ArcGIS Desktop / ArcGIS Pro,

voor het creëren van de relationele geodatabase structuur

De beheerobjecten worden bijgehouden in een relationele geo-databank. Deze relationele geo-databank is volledig inleesbaar en beheersbaar in de desktop-oplossing. Je kan immers deze relationele geo-database opzetten in een file-geodatabase, een personal geo-database alsook opzetten op een server. ArcGIS ondersteunt volop de relationele database (in tegenstelling tot sommige andere producten). 

Het GGINO model kan perfect ingelezen worden in zowel ArcMap als ArcGIS Pro als ArcGIS Server. Tevens is dit compatibel met de cloud-oplossingen. De ganse structuur kan in de geodatabase worden opgezet en beheerd.

In ArcGIS Pro is het dan zelfs mogelijk om (complexere) invoermethodes op te zetten (via tasks) om de invoer van de data mogelijk te maken voor medewerkers die geen uitgebreide kennis hebben van een database structuur.

 

ArcGIS Online,

voor het delen van data en het bouwen van uw web applicatie

Nadien kunnen de gegevens aangevuld worden op het terrein. Via ArcGis online kan heel eenvoudig een interactieve web map gemaakt worden. Bouw een web applicatie op voor uw gemeente met meerdere widgets (bewerken, swipe widget, …).  Op deze wijze heb je al snel een toepassing die toelaat om de gegevens via de web-applicatie aan te vullen en nieuwe elementen in te voeren. In het voorbeeld hieronder werd de demo-set van GGINO zoals ter beschikking gesteld door stad Aalst opgezet in de ArcGIS Online omgeving. Zoals je hieronder kan zien kan elk element separaat worden bevraagd : 

Daarnaast is het perfect mogelijk om de elementen te bewerken in ArcGIS Online. Zo kan je reeds met meerder personen tegelijk de data verder gaan beheren (attributen aanvullen, maar ook nieuwe elementen toevoegen) : 

En gezien deze nu op het ArcGIS platform staan, kan je deze ook inlezen in je ArcMap en je ArcGIS Pro en zo in een uitgebreide omgeving deze elementen beheren terwijl de dataset wel centraal staat (en zo met meerderen teelijk de data beheren). Natuurlijk kan je nu ook je eigen web-applicaties gaan opbouwen (door bv. gebruik te maken van de Web-app builder) : 

Collector for ArcGIS,

voor het offline verzamelen en het bijwerken van data op het terrein

De medewerkers op het terrein kunnen eenvoudig aan de slag met Collector for ArcGIS. Deze toepassing laat het toe om nieuwe elementen toe te voegen maar ook bestaande elementen te wijzigen of te verwijderen. Deze toepassing kan volledig offline werken. Bij een terugkeer naar de bureau kan al de data gesynchroniseerd worden.

Voer verdere analyses uit,

Wanneer data aanwezig is in de geo-databank, is het mogelijk om verdere analyses uit te voeren op deze data of om de data te gebruiken in diverse beheersmodules.

Voorbeelden zijn bv bermbeheer, beheer openbaar domein, welke uitbestedingen wanneer moeten uitgevoerd worden, welke materialen er gebruikt mogen worden bij een onderhoud. Waarbij tevens ook inspecties op het terrein kunnen gebeuren, taken worden toegekend en beheerd, investeringen (incl onderhoudskost) kan worden berekend, ...). Hieronder vind je een voorbeeld van een dergelijke toepassing waarbij de gegevens (demoset) Aalst zijn ingebracht. 

Deel dit met anderen