Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Geopunt services overzichtelijk in je Cataloog

Zoals reeds aangegeven zijn alle geopunt datasets ook opgenomen op ArcGIS Online. Maar de webservices van geopunt kan je ook beheren in je eigen cataloog waardoor deze overzichtelijk kunnen worden beheerd en je steeds over de meest recente informatie beschikt. 

Als je de data van geopunt wil opnemen in je kaart, je desktop, je server, je applicaties, ... is het op heden mogelijk om deze via bv. ArcGIS Online in te lezen. Maar het is tevens mogelijk om deze services rechtstreeks in je cataloog op tenemen zodat het beheer hiervan eenvoudiger is en je de nodige data snel en efficiënt kan opvragen.

In de GeoPunt cataloog kan je alle webservices tergvinden die werden opgezet. Ga hiervoor naar de site van geopunt : http://www.geopunt.be/catalogus/search?facet=webservice. Hier vind je de link naar de verschillende webservices door op het thema te klikken. In de detailpagina van de service vind je dan de link naar de webservice : 

 

 

 

 

 

 

 

 

In je desktoptoepassing (ArcMap) is het nu mogelijk om deze service in je cataloog toe te voegen. Ga hiervoor naar je catalog en selecteer het toevoegen van een GIS - service (bv. hier een wms service). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het venster voor het toevoegen van de service verschijnt nu en geeft je de mogelijkheid om de wms-service op te nemen (met bv de wms-service  https://www.mercator.vlaanderen.be:443/raadpleegdienstenmercatorpubliek/ows?SERVICE=WMS&). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via de 'Get Layers' bekom je een overzicht van deze lagen die in de service zijn opgenomen. Zie tevens ook dat het hier mogelijk is om een user en paswoord in te voegen voor deze services die beveiligd zijn. Dit kan bv. het geval zijn van deze services die enkel voor de GDI leden ter beschikking worden gesteld. Door nu op OK te klikken krijg je deze service in je cataloog te zien (met tevens de details van de verschillende lagen). En door een laag te selecteren en een simpele drag and drop wordt deze laag weergegeven in je desktop. 

 

 

 

 

 

 

 

Let wel : het kan zijn dat je projectiesystemen niet op elkaar zijn afgesteld. Bij het opstarten van je desktop-toepassing zal de data layer ingesteld zijn op WGS84 terwijl de service bv in Lambert_72 wordt gepubliceerd. Dit kan je via de properties van je data-frame aanpassen door de transformatie-formule te selecteren die het systeem automatisch zal toelaten om de data van Lamber72 in WGS 84 weer te geven. Door dit te selecteren is het nu ook mogelijk om diverse overige datasets (bv van ArcGIS Online ook op je kaart te visualiseren zonder problemen van projecties : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan nu bv. via de 'add data' of 'Data toevoegen' een achtergrondkaart aan je project toevoegen zoals bv open streetmap of de imagery basemap : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit met anderen