Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Een verhaal vertellen via een Story Map

Een Story Map is een eenvoudige en unieke manier om aan mensen een verhaal te vertellen. Je verhaal wordt verteld aan de hand van kaarten, foto's en video's. Story Maps is een applicatie waar verschillende templates beschikbaar zijn zodat een verhaal door iedereen op een eenvoudige manier kan aangemaakt worden. Het resultaat is een web based of stand-alone (native) applicatie dat voor iedereen beschikbaar kan zijn of voor een bepaald publiek.

Of het nu gaat over monumenten, archeologische sites, musea, toeristische attracties, veranderingen in de tijd, migraties, etc, het kan allemaal via een story map verteld worden. Hieronder een voorbeeld van een story-map voor de stad Luxemburg waarbij de top attracties op een overzichtelijke manier worden voorgesteld : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar ook meer technische of wetenschappelijke informatie kan op deze wijze ter beschikking worden gesteld en volgens een gehele verhaallijn uitgelegd worden : 

In de Story Maps Gallerykan je meer inspiratie op doen en op zoek gaan naar gelijkaardige projecten. Neem zeker ook een kijk op de homepage van Story Maps.

Er bestaan verschillende templates om Story Maps aan te maken:

Story Map Basic

Deze app laat je toe om een heel minimalistische en simpele voorstelling van een kaart te maken. Een kaart, een titel en een legende, meer is er niet nodig

  

 

 

 

 

 

 

 

Story Maps Tour

Deze app kan gebruikt worden voor geotagged foto’s te linken aan een interactieve kaart. Dit is ideaal voor lokaties voor te stellen die best in een bepaalde volgerde gevolgd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Journal

Deze app laat je toe om een verhaal te vertellen met heel veel tekst. Het is dus ideeal om verhalen te vertellen met veel tekst, kaarten, foto’s en video’s.   

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Tabbed Layout

In deze app kan je via tabs je verschillende kaarten voorstellen. Op elke tab kan je tekst of ander beeldmateriaal plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Side Accordion Layout

Met deze app kan je een serie van kaarten met bijhorende tekst voorstellen aan de hand van een uitklapbaar paneel. Wanneer je op een titel klikt, opent het paneel samen met de relevante informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Bulleted Layout

Via deze app kan je verschillende kaarten voorstellen via genummerde bullets. Bij elke kaart kan je tekst of ander beeldmateriaal plaatsen. Het is een goede keuze indien je veel kaarten of locaties wil voorstellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Swipe

Via de swipe app, kan je gebruikers twee kaarten met hetzelfde thema simultaan laten scrollen.Er is ook plaats voorzien voor tekst of ander beeldmateriaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Spyglass

Deze app is gelijkaardig aan een swipe story map maar hier kan je van één kaart naar een ander kaart kijken via een spyglass

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Shortlist

Deze app laat toe om lokaties voor te stellen die georganiseerd zijn op basis van bijvoorbeeld eten, hotels en activiteiten. Tab paginas worden gebruikt om de indeling duidelijk te maken. De gebruiker kan via de map of via de foto’s navigeren

 

 

 

 

 

 

 

 

Story Map Custom 

Custom Story Maps worden ontwikkeld voor bepaalde projecten en laat toe om zelf heel interactief met de informatie, pagina's, beelden enz. om te gaan. 

 

 

 

 

 

 

Deel dit met anderen