Op heden is tal van data en datasets beschikbaar via de 'AGIV' (tegenwoordig Informatie Vlaanderen) site. Dit gaat zowel over webservices maar eveneens over data die je moet downloaden. Echter, nu, is al deze data met enkele kliks binnen je GIS te nemen. Zo beschik je steeds over de laatste data en hoef je geen eigen complexe data-bases meer op te bouwen. Alle 'AGIV' / GeoPunt data rechtstreeks onder je vingers. In deze blog wordt toegelicht op welke manier je de meer dan duizend items kan integreren in je GIS.
Informatie Vlaanderen stelt tal van data ter beschikking, dit zowel als een webservice maar eveneens als downloadable data. Er dient opgemerkt dat er meer data zijn die downloadable zijn dan dat er als webservices worden gepubliceerd.
Op heden worden deze downloadable datasets allen ook ter beschikking gesteld op ArcGIS Online (evenals de webservices). Op deze manier is het nu mogelijk om deze data van Informatie Vlaanderen (GeoPunt) direct te gebruiken in zowel je desktop, je server, je applicaties, je apps en natuurlijk op ArcGIS Online. We geven hieronder weer op welke manier je deze data kan bereiken.
ArcGIS Online
De data kan eenvoudig worden teruggevonden door in de zoektermen in te geven naar welke data je op zoek bent (bv. gewestplan, atlas der buurtwegen, overstroombare gebieden, ....). Zo kan je dan deze datalaag ook weergeven op kaart en combineren met andere data-sets. Geef bv. in het zoekvenster de term 'gewestplan' in. Je bekomt dan een overzicht van de verschillende kaarten en services die zijn gepubliceerd. De informatie van GeoPunt is gepubliceerd als een service. Deze kan je dan toevoegen aan je kaart, een nieuwe kaart of in je desktop :
=>
=>
Voor elke service die GeoPunt heeft gepubliceerd op ArcGIS Online is het mogelijk om de uitgebreide informatie terug te vinden. Ga hiervoor naar de layer links in het content-venster op ArcGIS Online, klik op de drie puntjes (...) en selecteer in het menu 'show Item details'. Een nieuw venster met info omtrent de service wordt nu getoond.
=>
Om een totaal overzicht te krijgen van alle data op ArcGIS Online vanuit GeoPunt, kan je dit doen door alle items van het profiel 'GeoPunt' op te vragen. Je zal zien dat er reeds meer dan 1.000 datasets zijn gepubliceerd. (of klik hier)
=>
Je kan ook datalagen toevoegen aan je geopende kaart. Klik hier op 'Add' of 'Toevoegen', en type de zoekterm in die je wenst te bekomen (bv. 'buurtwegen'). Je zal zien dat er nu (tenminste als je zoekt op 'ArcGIS Online' en niet binnen je eigen organisatie - aangezien de data publiekelijk staat) een lijst komt met deze services met de tag. Selecteer nu de laag van geopunt en voeg deze toe aan je kaart.
=>
=>
Desktop-toepassing :
Deze data kan je nu ook toevoegen in je desktop-omgeving. Aangezien de verschillende data gepubliceerd is op ArcGIS Online is het nu ook mogelijk om deze data in je desktop-toepassing in te laden. Aangezien de data van GeoPunt publiekelijk is gepubliceerd kan iedereen hier aan.
ArcGIS Online :
In je desktop is het mogelijk om data van ArcGIS online toe te voegen via de 'add data' knop. Door hier te klikken kan je nu informatie opzoeken zoals hierboven werd vermeld. Zo kan je bv. in arcgis Online de atlas der buurtwegen van GeoPunt opvragen. Type in het zoekvenster bv 'buurtwegen' en selecteer de kaart van de historische kaarten van GeoPunt. Door deze nu toe te voegen aan je kaart kan je deze nu als kaart gebruiken.
=>
=>
Het is wel zo dat standaard in het project het projectie-systeem WGS 84 wordt gebruikt. Om een meer herkenbaar beeld te bekomen is het belangrijk om het projectie-systeem Lambert 72 ook toe te passen. De Desktop zal automatisch de verschillende projectie-systemen op elkaar afstemmen. Wel moet je hiervoor de transformatie-formules toepassen in de datalagen. Ga hiervoor in het content-venster en klik met de rechtermuisknop op 'datalagen'. Onderaan het menu vind je de properties. klik hier op en het properties venster opent zich. Hier zal je ook een tab terugvinden van het coördinatie-systeem. Selecteer hier voor het projectie-systeem Lambert 72. Dit vind je terug onder 'projected coordinate systems' -> National Grids -> Europe. Pas dit nu toe door op 'apply' te klikken en je zal zien dat je kaart automatisch wordt aangepast. Je dient nog de transformatie-formule tussen WGS84 en Lambert 72 nog in te voegen (zie verder).
=>
=>
=>
Om nu de transformatie-formule toe te passen klik je op 'Transformations' en selecteer de 2 verschillende systemen (WGS 84 en Belge Lambert 72). In de box met de transformatie-formules zal je nu zien dat er verschillende transformatie-formules zijn opgenomen. Je kan nu de bovenste formule selecteren en deze dan toepassen. Je dekstop zal nu atuomatisch rekening kunnen houden met alle projectie-systemen.
=>