Voor huidige burgers maar zeker ook voor toekomstige burgers kan het nuttig zijn om informatie ter beschikking te stellen over bv. nabijheid van scholen, hospitalen, speel-terreinen, parkings, ... (of zelfst statistische informatie (jonge gezinnen, % groen, ...)). Deze informatie kan je zowel opnemen in je website, maar je kan eveneens een 'nabijheids'-tool opzetten waarbij de burger snel en overzichtelijk de aanwezige punten in een buffer rond zijn (toekomstige) woning kan terugvinden. Noem dit gerust 'city-marketing'.
Wanneer (toekomstige) burgers kijken voor een woning of een bouwgrond zijn zij ook geïnteresseerd om te vernemen wat er in de nabijheid van hun woning aanwezig is. Voor jonge gezinnen zal het zo nuttig zijn om te kijken waar de scholen zich bevinden. Voor oudere personen, mogelijks de aanwezigheid van een hospitaal op senioren-centrum, ... Deze informatie kan je overzichtelijk op een kaart gaan weergeven. Maar het kan ook gaan over statistische informatie omtrent de gemeente. Zo kan je statistische informatie die reeds beschikbaar is direct visueel gaan weergeven en heeft de burger een zicht op wat de huidige situatie in de gemeente is.
Hieronder geven we een kaart weer zoals je deze bv. ook in je gemeentelijke website kan opnemen. Op deze kaart is het mogelijk om in te zoomen, elementen te bevragen, ... Dit is het voorbeeld van het centrum van Gent waarbij je in deze kaart tevens ook de legende kan terugvinden, de basemap selecteren (zoals bv ook sateliet-beelden) maar ook een adres gaan ingeven zodat de kaart hierop inzoomt. Klik op >> om de legende te openen.
Zoals je hieronder kan zien is het ook mogelijk om op deze wijze statistische data overzichtelijk te brengen. Hieronder vind je een geëmbedde galerij met statistische data-voorbeelden. Natuurlijk kan je deze zelf opzetten zoals gewenst :
En als je dan nog een stapje verder wil gaan is het mogelijk om een open data portaal op te zetten waar je specifieke informatie van je gemeente visueel ter beschikking stelt. We geven hier het voorbeeld van een open-data portaal waarbij je de beschikbare data-sets kan terugvinden (zowel op kaart maar ook op zoekwoord), en belangrijk waarbij je online deze informatie ook kan consulteren (zowel in tabel als op kaart). (klik hier voor opendata-portaal)
Wanneer je dergelijke informatie (bv; over scholen, hospitalen, speelterreinen, ...) te beschikking stelt kan het ook nuttig zijn om een analyse tool op te zetten waarbij de elementen die in de nabijheid van een locatie (bv. de toekomstige woning van een burger) worden weergegeven (met ook de afstanden er bij vermeld).
Hiervoor is een specifieke widget uitgewerkt, namelijk de incident / proximity tool.
In deze tool kan je nu een locatie kiezen (of via het adres-zoekmenu bovenaan de applicatie) door een punt, lijn of polygoon te tekenen op de kaart. In de tool kan je ook de gewenste afstand instellen die als buffer rond het punt moet genomen worden. Eenmaal je punt (lijn of polygoon) aangeduid zal het systeem de calculatie van de dichtsbijzijnde elementen uitvoeren. De buffer wordt automatisch op kaart weergegeven. Door nu naast het type van informatie het bolletje aan te klikken zal je het overizcht bekomen van welke faciliteiten op welke afstand van je geselecteerd punt liggen. Je bekomt dan volgend resultaat :
In het venster onderaan waar je de resultaten ziet kan je nu klikken op het element dat je wenst beter te zien op de kaart. Maar je kan ook op de kaart zelf op één van de cijfers klikken en de informatie van het element zal verschijnen. Heel nuttig hierbij is tevens dat de afstand op zich ook wordt aangegeven.