Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

×

Waarschuwing

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

IMKL (Informatie Model Kabels en Leidingen)-KLIP

Recent wordt er veel gesproken omtrent het KLIP (Kabel en Leidingen Informatie Portaal) en het IMKL-model (Informatie Model Kabels en Leidingen). Echter is het voor velen nog niet duidelijk wat een dergelijk IMKL-model inhoudt. We geven hier een voorbeeld om zo de 'touch & feel' met het model te verbeteren. Daarnaast kan via zowel desktop, server als via Online zo het model worden opgebouwd en bestaande data toegevoegd.

Als basis voor het IMKL werd de Europese uitwisselingsstandaard voor kabel- en leidinginformatie (INSPIRE Utility Services, hierna afgekort ‘INSPIRE US’) genomen. Deze standaard werd uitgebreid met een aantal IMKL-specifieke elementen die van belang zijn voor de context van het KLIP. Natuurlijk is het model telkens verschillend naargelang de sector waarin men actief is ( Waterleidingen, Riolering, OlieGasChemicaliën, Elektriciteit, Telecommunicatie, Thermisch, ...), met telkens een eigen symbologie, logica, domains, ... 

Maar uiteindelijk komt het ook neer op een duidelijke structuur waarbinnen je je data moet gaan invoeren en beheren. Het invoeren van de data in het IMKL model (bemerk dat je ook kan gebruik maken van translators die mogelijks je bestaande data-set vertalen naar het juiste model) kan dus op verschillende manieren. Voor kleinere gebruikers zal veel ook neerkomen op het digitaliseren van analoge plannen of het overzetten van een reeds digitaal netwerk.

Maar om je hier reeds een gevoel te geven van wat nu in feite het IMKL model juist inhoudt hebben we hier een voorbeeld gepubliceerd voor bv. Rioleringen.


View larger map

Voor sommige gebruikers kan het ook reeds voldoende zijn dat men deze template gebruikt en zo reeds het netwerk kan gaan intekenen. Teneinde je voeling te geven met het model hebben we hiervoor een eenvoudige tool opgezet (let wel, hierbij is snapping en logica niet geïntegreerd wat in de dekstop en KLIP tool wel is geïntegreerd). Klik hiervoor in de bovenste ribbon op 'bewerken', klik op een element-type en start met intekenen. Klik Hier voor de Applicatie.

Wanneer je de 'bewerken' functie hebt aangezet is het mogelijk om de attributen ook te wijzigen of in te voeren. Zoals je kan zien is voor de velden waar een keuze moet worden gemaakt ook direct de juiste selectie-mogelijkheden toegevoegd. Dit zorgt er voor dat er minder fouten kunnen worden gemaakt bij het invoeren van de data.

 

Deel dit met anderen