Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

×

Waarschuwing

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Inventaris Risico-gronden op kaart

In elke gemeente zijn risico-gronden aangewezig. Elke gemeente is reeds verplicht om de gegevens van de inventaris Risico-gronden door te geven aan OVAM. Maar het is natuurlijk ook heel nuttig om omgekeerd de informatie van de bodemonderzoeken te kunnen integreren in het GIS. Hier tonen we hoe je eenvoudig al deze informatie in je eigen GIS (desktop, server en online) kan gebruiken.

 

De gemeente stelt een Gemeentelijke Inventaris op van de risicogronden en wisselt deze uit met de OVAM.  Dit vormt de basis voor het afleveren van correcte bodemattesten. Op deze manier worden kandidaat-kopers goed geïnformeerd over eventuele risico's die ze lopen. Omgekeerd krijgen de lokale besturen zelf een beter overzicht van mogelijk verontreinigde gronden op hun grondgebied. Na het identificeren en inventariseren van risicogronden kunnen ook brownfields en andere riscicogronden vlotter worden opgespoord. We verwijzen hierbij naar het eigen geo-loket van OVAM : http://services.ovam.be/geoloket/  Hier kan je op kaart alle locaties terugvingen van bv. Oriënterende bodemonderzoeken, beschrijvende bodemonderzoeken, saneringen, ...

En natuurlijk hebben we hier gekeken hoe je deze gegevens ook nu in je GIS kan integreren. Technisch gezien is het zo dat er ook een WFS (Web Feature Service) beschikbaar is waarmee je alle gegevens die in het loket worden getoond nu ook kan in je GIS integrerern. We hebben het ook reeds eenvoudig gemaakt zodat je nu heel eenvoudig deze data kan inlezen en consulteren.

Voor bv. de informatie op een loket kan je hier de kaart van bv. stad Aalst terugvinden (kaart Gronden Informatie Register - stad Aalst) . Klik op één van de percelen en je krijgt alle informatie door. Maar aangezien dit over een GIS gaat kan je nu natuurlijk ook gaan selecteren of de tabel tonen. Klik hiervoor op één van de sub-layers (bv. Eindverklaring) op het pijltje rechtshiervan en zo kan je bv. de tabel openen. In deze tabel kan je nu gaan zoeken, selecties uitvoeren, maar eveneens ook de gegevens exporteren. Hieronder vind je een screenshot van hoe je de data kan terugvinden :

Hieronder voegen we eveneens de kaart toe van het gronden informatie Register van stad Aalst. Klik op één van de percelen om de informatie te bekomen. Klik op legend om de legende van de percelen te zien :


View larger map

Deze informatie kan je echter ook direct inladen in je Desktop-omgeving. Zo heb je deze informatie direct onder handbereik en kan je eveneens dit koppelen aan overige informatie die je binnen de gemeente beschikbaar hebt.Op deze wijze heb je hier direct een Gronden Informatie Register direct toegankelijk.

 

Deel dit met anderen