Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

×

Waarschuwing

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Parkeerplaats beheer in de Gemeente

Parkeerbeheer is in praktisch alle steden en gemeenten van belang. Bij zowel het beheer van de beschikbare plaatsen, het onderhoud aan de parkeermeters, het informeren van de gebruikers omtrent vrije plaatsen en tarieven, ... kan Geo-data een belangrijke rol spelen. Reeds met eenvoudige tools kan je aan de slag gaan om het parkeerbeleid duidelijk in beeld te brengen, knelpunten te detecteren, info te delen en een visie op te bouwen.

Inventarisatie

Via het platform kan je door gebruik van templates (die je natuurlijk kan aanpassen aan je eigen behoeftes) de parkeer-infrastructuur in beeld brengen. Dit kan gaan over de parkeerplaatsen op zich, maar ook over de signalisatie en de parkeermeters. Hierbij vind je een link naar een dergelijke kaart. Door op de 'edit' knop te klikken, kan je zelf elementen toevoegen of elementen aanpassen. Deze template kan je eveneens downloaden en gebruiken in je eigen applicatie.

Informeren

Op kaart kan je eenvoudig de ligging van de parkeerplaatsen en parkings publiceren zodat deze ook toegankelijk zijn voor een breed publiek. Je kan bv. er voor opteren om deze in je website te integreren, je kan er een eigen applicatie van maken, ... En natuurlijk een stap verder is als wanneer de parkeerbedrijven de informatie over de beschikbare parkeerplaatsen ook Real-time publiceren (bv. als een GeoRSS). Dan kan je deze ook inlezen en direct weergeven op kaart.

Teneinde verder te informeren geven we hieronder een aantal voorbeelden weer van kaarten die op heden reeds zijn gepubliceerd (met dank aan de beheerders van de kaarten !).

Parkeren in TongerenParkeren Wetteren

 

 

 

 

 

 

 

 

Parkeren ZeistParkeren Gent

 

 

 

 

 

 

 

En dan nog een stap verder is wanneer je dit alles gaat vertalen in een specifieke App. Door het gebruik van time-enabled layers kan je zo informatie verstrekken op welk moment welke tarieven in welke zone van toepassing zijn. We geven hier het voorbeeld van D-Base BV in Nederland die een dergelijke App heeft uitgewerkt :

Parkeren App

Deel dit met anderen