Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

×

Waarschuwing

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Sneeuw-ruiming

In de winterperiode is het ruimen van de wegen heel belangrijk. Door alle wegen in kaart te brengen en hier tevens een applicatie rond op te zetten die de opvolging van het sneeuwruimen uitvoert, is het mogelijk om direct een operationeel beeld te krijgen in de gemeente en de werken verder te plannen. Tevens wordt hier ook voorzien dat er specifieke problemen worden gemeld ie dan in de planning wordt opgenomen. Daarnaast kan ook real-time de werken van de sneeuw-ruimers worden gevolgd.

Tijdens de winterperiode is het sneeuw-vrij houden van de wegen heel belangrijk. De gemeente draagt hierbij de verantwoordelijkheid voor de gemeentelijke wegen. In veel gemeenten wordt het sneeuw-vrij houden uitgegeven aan bedrijven. Het is dan ook belangrijk om real-time te kunnen opvolgen wat de status van de wegen is. Via de sneeuw-applicatie is het mogelijk om zowel de wegen te inventariseren, problemen te kunnen melden en centraliseren, maar ook om op te volgen wat de status is van de wegen en de informatie van de sneeuw-ruimers real-time te kunnen bekomen.

 

In de sneeuw-ruim applicatie worden alle wegen eerst in beeld gebracht en wordt een waarde aan elke gegeven. Zo kan de status zowel worden gewijzigd via de ArcGIS app door de personen op het terrein (bv. de aannemer) of via de centrale applicatie. Via deze centrale applicatie is de informatie ook direct beschikbaar voor alle geïnteresseerden (zoals bv. ook de schepen). Klik hier voor de applicatie :

Op het terrein kan de informatie omtrent de status van de wegen of het melden van een probleem via tablet en smartphone gebeuren. Door het gebruik van de app (zowel Ios als Android) is het mogelijk om real-time de informatie toe te voegen. Zo kan bv.:

- de controleur van de gemeente op het terrein zijn bevindingen doorgeven die centraal te consulteren zijn en ook direct kunnen worden gedeeld met alle betrokkenen

- de aannemer real-time invoeren welke segmenten hij reeds heeft uitgevoerd en ook rekening houden met de opmerkingen. De applicatie laat ook toe om te 'chatten' met de operatoren op het terrein wat betekent dat je ook op dez wijze via de applicatie opdrachten kan doorgeven.

- aangezien de applicatie op tablet en smartphone ook de mogelijkheid heeft om real-time de positie door te geven kan je in de applicatie ook het tracé volgen die de sneeuwruimer uitvoert. Daarnaast kan je ook al deze tracé's bijhouden (wat natdien voor bv. de facturatie het eenvoudiger maakt om op te volgen).

Via het geo-dashboard is het mogelijk voor de opvolger van de gemeente om een overzicht te behouden (dashboard) van de status van de wegen in de gemeente. Hierbij kunnen specifieke segementen worden geselecteerd, de wegen die nog moeten geruimd worden geselecteerd, data van de personen op het terrein worden gevisualiseerd en de routes van de sneeuwruimers in beeld gebracht. Zoals reeds gemeld kan via deze applicatie de coördinator ook opdrachten doorgeven aan de personen op het terrein.

 

 

Deel dit met anderen