Volg ons

GIS Strategie

Beheren van geo-data

Zoals reeds voordien aangegeven is het belangrijk om je geo-data goed te beheren. Niet-limitatief geven we hier een aantal aandachtspunten aan en enkele voorbeelden van hoe je dit mogelijks op een eenvoudige manier kan doen.

Beheren van data

Wanneer je kaarten of geo-datasets ter beschikking stelt van de organisatie is het belangrijk om een aantal 'spelregels' te bepalen om te vermijden dat de geo-data doorheen de organisatie wordt gecopieerd, aangepast en in verschillende vormen begint te ontstaan. Het principe van de authentieke bron is hierbij natuurlijk bepalend. Enkele grote lijnen voor het beheer van de geo-data zijn :

- authentieke bron

- update-regime

- vereisten aan de specifieke weergave (symboliek, weergave, ...)

- meta-data van de services die mogelijks werden gebruikt of omgezet

- kwaliteitscriteria van de data

- ....

Je kan natuurlijk heel complexe meta-data gaan opstellen omtrent je geo-datasets (bv. volgens de Insprie richtlijnen, ....), maar wanneer je eerder wil opstarten kan je reeds starten met een eenvoudige overzichtstructuur waarin je de informatie van je data-sets gaat bijhouden. Begin misschien met een eenvoudig overzicht van je data en vul elk van bovenstaande velden in met de informatie die je hebt.

Deel dit met anderen