Volg ons

Publiceren op ArcGIS Online

How To: Publiceren op ArcGIS Online

In deze How-to tonen we hoe je op eenvoudige manier  je een eigen data-laag kan publiceren op ArcGIS Online via je desktop. En hoe je verder hiervan een online kaart kan maken die door je collega's of groot publiek kan worden bekeken (en zelfs geëditeerd).

Stap voor stap

In deze How-to vertrekken we van een kaart die je opbouwt in je desktop waarbij verschillende data-layers worden opgezet (waarbij je natuurlijk zelf je velden kan aanpassen en zelfs de domains die hierbij horen). Door de domains op te zetten zal bij de publicatie het systeem automatisch meenemen welke de keuze-mogelijkheden zijn die je voor een bepaald veld hebt ingesteld. 

We vertrekken vanuit een eenvoudige kaart : Wanneer je je kaart opzet kan je een basemap selecteren, maar wanneer je deze publiceert, moet je deze wel eerst verwijderen uit je layer list. immers kan een basemap niet geherpubliceerd worden. Wel is het zo dat ArcGIS Online zelf alle basemaps heeft en je deze dus bij je gepubliceerde kaart zelf kan instellen. 

Stap 1 : 

in het voorbeeld gebruiken we 3 eenvoudige lagen in onze desktop: 

- een puntenlaag met velden (waarbij je zelf de velden kan opmaken en instellen zoals je wenst)

- de straten van een gemeente (lijnen-laag) - bv. overgenomen vanuit het GRB

- een polygoon met de grens van de voorbeeldgemeente

Zo kan je zien dat zowel punten, lijnen als polygonen kunnen worden gepubliceerd. Voor elk van deze lagen kan je je eigen symbologie toepassen. 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je kaart opgezet is in je desktop, dien je in te loggen via de ArcGIS desktop op je ArcGIS online account : 

Stap 2 : 

Nu staat alles klaar : de eenvoudige kaart met verschillende lagen in je desktop en je bent ingelogd op ArcGIS Online. Om je kaart nu te publiceren ga je naar file -> share as ... -> Service : 

Vervolgens kom je in het volgende venster terecht, waar je 'Publish as a service' selecteert en klikt op 'next' : 

Verifieer nu dat je wel degelijk publiceert op je ArcGIS Online Account. Immers via deze tool kan je ook direct op een server waarop je toegang hebt gaan publiceren. Je ArcGIS Online connectie zal hier aangeduid staan als 'My Hosted Services'. Geef nu een naam aan de service die je wil publiceren en klik daarna op 'continue'. 

Stap 3 : 

Het venster dat nu zal openen is de Service Editor. Via de Service editor kan je alle parameters van je service gaan instellen. 

1.     Parameters: Hierin hebben we geen mogelijkheden

2.     Capabilities: Selecteer enkel Feature Access

a.     Feature Access: selecteer de Operations die je wilt toestaan op je online kaart.

Wil je de gebruiker toestaan om

 i.      Create: objecten te creëren?

ii.      Delete: objecten te verwijderen?

iii.      Query: objecten op te zoeken?

iv.      Sync: met Collector te synchronizeren?

v.      Update: gegevens aan te passen?

3.     Item Description: Gebruik dit om de essentiële metadata (dit zijn zgn. data over de data) aan je service toe te voegen. Deze bestaan uit de samenvatting (verplicht), tags of etiketten, kernwoorden die de service beschrijven en die snel opzoeken toestaan, een beschrijving, een uitleg over de service: wat er getoond wordt, wat zijn de bronnen, etc. Vervolgens zijn er nog de toegang en gebruiksbeperkingen en credits (vul daar maar je eigen naam in ;) )

4.     Sharing: In dit deelvenster ga je bepalen met wie je je service wil delen.

a.     Met niemand – enkel voor eigen gebruik

b.     Met je organizatie – enkel intern gebruik

c.      Publiek – voor iedereen, je kaart is vindbaar op het internet, wanneer je je tags intelligent gekozen hebt.

d.     Met bepaalde groepen – een selectie van publiek. Je dient wel zelf groepen te maken, of uitgenodigd worden.

Wanneer je klaar bent met alle eigenschappen van de service te bepalen, ga je eerst testen of je service daadwerkelijk klaar is om gepubliceerd te worden. Klik hiervoor rechtsboven op Analyse.

In het Prepare-deelvenster zullen na een tijdje Messages, Warnings en Errors (resp. boodschappen, waarschuwingen en fouten) te zien zijn.

De eerste 2 kunnen het publiceren van een services niet tegen houden, errors moeten echter allemaal opgelost worden. Gelukkig is er een eenvoudige methode om dit te doen:

-        Wanneer een analyse een error geeft, klik rechts op de bewuste error in het Prepare Deelvenster. De oplossing zal aangegeven worden in vette tekst. Klik hierop en ArcMap leidt je naar de oplossing. 

Stap 4 : 

Als de errors opgelost zijn – moest je hierin niet slagen, aarzel niet om esri Belux support te contacteren op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 02 456 74 80 – kan je op publish klikken. ArcMap zal dan de gegevens kopiëren naar de esri-servers van ArcGIS Online.

Wanneer de volgende melding verschijnt is het uploaden een succes!

Je kaart kan je zien door in te  loggen op arcgis.com en in Mijn Content de opgeladen service bekijken. Aan de hand hiervan kan je dan een nieuwe webmap maken.

In Mijn Content zal je een Service Definition en een Feature Layer zien.

Klik op het driehoekje naast Feature Layer en kies een van de mogelijkheden: Kaartlaag toevoegen aan… en je laag zal worden geladen in een webmap. Deze webmap kan je dan opslaan en delen!

 

 

 

Deel dit met anderen