Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

ArcGIS Geo-Punt Add-in

How To: ArcGIS Geo-Punt Add-in

Deze How-to licht toe hoe je de Geo-Punt Add-in voor ArcGIS moet installeren en hoe je deze verder kan gebruiken. De Geo-Punt add-in geeft je tal van mogelijkheden binnen je desktop-omgeving. En deze wordt gratis ter beschikking gesteld!

Stap voor stap

De Geo-punt add-in laat toe om binnen de ArcGIS desktop omgeving de Geo-Punt functionaliteiten te gebruiken. Zo kan je bv. geo-coderen, batch geocoderen, zoeken op Points of Interest, zoeken op cadastrale percelen, zoeken op data van de GeoPunt catalogus, .... 

in deze How-to gaan we dieper in hoe je deze kan installeren maar ook hoe je elk van de functionaliteiten kan gebruiken. 

Stap 1. Downloaden file

Download de Geopunt Add-in voor ArcGis via de geopunt website : 

http://www.geopunt.be/voor-experts/geopunt-plug-ins/arcgis%20plugin

Klik (zoals je hieronder op het scherm kan zien) op de download lin en open de file. Bij default zal de box stellen dat deze automatisch wordt geopend met de ESRIAddInFile. 

Klik op OK en de ESRI ArcGIS Addin installatie tool wordt gelanceerd. in het nieuwe venster klik op Install Add-in om verder te gaan met de installatie. 

Stap 2 : activeren op de ArcGIS Desktop

Eenmaal de installatie is uitgevoerd, start ArcGIS Desktop op de normale manier. In de toolbar bovenaan ArcMap, klik met rechtermuisknop op het menu - toolbar en klik op de 'Geopunt4arcgis toolbar' om de toolbar binnen je omgeving te activeren. 

Je zal nu bovenaan je scherm de toolbar zien verschijnen. Deze kan je dan naar je eigen wensen op de juiste plaats verslepen op de banner bovenaan ArcMap. 

Hieronder gaan we dieper in op de functionaliteiten die in de toolbar zijn voorzien : 

Stap 3 : Functionaliteiten van de toolbar 

 

 

Deze tools zijn uiterst gebruiksvriendelijk en zijn heel intuïtief. Dit geeft je de mogelijkheid om deze snel in je workflow op te nemen. 

Geo-Coding : 

Zoals je kan zien werkt deze geo-coding tool met het adressen-bestand van AGIV.

Bem. in een vorige how-to : namelijk CRAB geo-coderen in ArcGIS desktop hebben we toegelicht hoe je het CRAB adressenbestand zelfs rechtstreeks via de standaard ArcGIS tools kan gebruiken. Klik op deze link : CRAB Geo-Coderen in ArcGIS Desktop.

 

 

Reverse Geo-coding :

Als je nu klikt op de kaart zal je het adres van deze locatie als resultaat bekomen. 

bem. dit kan je ook via de standaard ArcGIS functionaliteit waarbij ook van de CRAB adressen gebruik wordt gemaakt. zie hiervoor : CRAB Geo-Coderen in ArcGIS Desktop

Batch Geocoding

Batch Geocoding laat je toe om verschillende adressen in één maal te geocoderen. Zo kan je bv. een csv file (bv. via excel) uploaden waarin elke rij overeenkomt met een adres. Je kan dan aangeven welke kolommen welke elementen van het adres bevatten. Als resultaat zal je dan de adressen op kaart krijgen. 

Points of Interest (POI)

Via deze tool kan je zoeken naar een Point of Interest en deze op kaart weergeven. je kan verder filtreen op basis van bv. Cultuur, Natuur, Gezondheid, ...

 

Kadastrale percelen

via deze tool kan je kadastrale percelen opzoeken en weergeven op kaart. 

 

GIPOD

De GIPOD tool maakt gebruik van de GIPOD service zodat je de werken en innames op kaart kan weergeven (en tevens ook importeren in de desktop-omgeving. 

 

Hoogte Profiel

Deze tool laat je toe om een lijn op de kaart te tekenen en automatisch het hoogteprofiel als een interactieve grafiek terug te vinden. Je kan deze ook opslaan.

 

Geopunt Cataloog

De Geopunt cataloog omvat een overzicht van alle data die op GeoPunt werd gepubliceerd. Op deze wijze kan je deze data-sets terugvinden en tevens ook toevoegen aan je desktop. 

 

Verder lezen...

Publiceren op ArcGIS Online

How To: Publiceren op ArcGIS Online

In deze How-to tonen we hoe je op eenvoudige manier  je een eigen data-laag kan publiceren op ArcGIS Online via je desktop. En hoe je verder hiervan een online kaart kan maken die door je collega's of groot publiek kan worden bekeken (en zelfs geëditeerd).

Stap voor stap

In deze How-to vertrekken we van een kaart die je opbouwt in je desktop waarbij verschillende data-layers worden opgezet (waarbij je natuurlijk zelf je velden kan aanpassen en zelfs de domains die hierbij horen). Door de domains op te zetten zal bij de publicatie het systeem automatisch meenemen welke de keuze-mogelijkheden zijn die je voor een bepaald veld hebt ingesteld. 

We vertrekken vanuit een eenvoudige kaart : Wanneer je je kaart opzet kan je een basemap selecteren, maar wanneer je deze publiceert, moet je deze wel eerst verwijderen uit je layer list. immers kan een basemap niet geherpubliceerd worden. Wel is het zo dat ArcGIS Online zelf alle basemaps heeft en je deze dus bij je gepubliceerde kaart zelf kan instellen. 

Stap 1 : 

in het voorbeeld gebruiken we 3 eenvoudige lagen in onze desktop: 

- een puntenlaag met velden (waarbij je zelf de velden kan opmaken en instellen zoals je wenst)

- de straten van een gemeente (lijnen-laag) - bv. overgenomen vanuit het GRB

- een polygoon met de grens van de voorbeeldgemeente

Zo kan je zien dat zowel punten, lijnen als polygonen kunnen worden gepubliceerd. Voor elk van deze lagen kan je je eigen symbologie toepassen. 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je kaart opgezet is in je desktop, dien je in te loggen via de ArcGIS desktop op je ArcGIS online account : 

Stap 2 : 

Nu staat alles klaar : de eenvoudige kaart met verschillende lagen in je desktop en je bent ingelogd op ArcGIS Online. Om je kaart nu te publiceren ga je naar file -> share as ... -> Service : 

Vervolgens kom je in het volgende venster terecht, waar je 'Publish as a service' selecteert en klikt op 'next' : 

Verifieer nu dat je wel degelijk publiceert op je ArcGIS Online Account. Immers via deze tool kan je ook direct op een server waarop je toegang hebt gaan publiceren. Je ArcGIS Online connectie zal hier aangeduid staan als 'My Hosted Services'. Geef nu een naam aan de service die je wil publiceren en klik daarna op 'continue'. 

Stap 3 : 

Het venster dat nu zal openen is de Service Editor. Via de Service editor kan je alle parameters van je service gaan instellen. 

1.     Parameters: Hierin hebben we geen mogelijkheden

2.     Capabilities: Selecteer enkel Feature Access

a.     Feature Access: selecteer de Operations die je wilt toestaan op je online kaart.

Wil je de gebruiker toestaan om

 i.      Create: objecten te creëren?

ii.      Delete: objecten te verwijderen?

iii.      Query: objecten op te zoeken?

iv.      Sync: met Collector te synchronizeren?

v.      Update: gegevens aan te passen?

3.     Item Description: Gebruik dit om de essentiële metadata (dit zijn zgn. data over de data) aan je service toe te voegen. Deze bestaan uit de samenvatting (verplicht), tags of etiketten, kernwoorden die de service beschrijven en die snel opzoeken toestaan, een beschrijving, een uitleg over de service: wat er getoond wordt, wat zijn de bronnen, etc. Vervolgens zijn er nog de toegang en gebruiksbeperkingen en credits (vul daar maar je eigen naam in ;) )

4.     Sharing: In dit deelvenster ga je bepalen met wie je je service wil delen.

a.     Met niemand – enkel voor eigen gebruik

b.     Met je organizatie – enkel intern gebruik

c.      Publiek – voor iedereen, je kaart is vindbaar op het internet, wanneer je je tags intelligent gekozen hebt.

d.     Met bepaalde groepen – een selectie van publiek. Je dient wel zelf groepen te maken, of uitgenodigd worden.

Wanneer je klaar bent met alle eigenschappen van de service te bepalen, ga je eerst testen of je service daadwerkelijk klaar is om gepubliceerd te worden. Klik hiervoor rechtsboven op Analyse.

In het Prepare-deelvenster zullen na een tijdje Messages, Warnings en Errors (resp. boodschappen, waarschuwingen en fouten) te zien zijn.

De eerste 2 kunnen het publiceren van een services niet tegen houden, errors moeten echter allemaal opgelost worden. Gelukkig is er een eenvoudige methode om dit te doen:

-        Wanneer een analyse een error geeft, klik rechts op de bewuste error in het Prepare Deelvenster. De oplossing zal aangegeven worden in vette tekst. Klik hierop en ArcMap leidt je naar de oplossing. 

Stap 4 : 

Als de errors opgelost zijn – moest je hierin niet slagen, aarzel niet om esri Belux support te contacteren op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. of 02 456 74 80 – kan je op publish klikken. ArcMap zal dan de gegevens kopiëren naar de esri-servers van ArcGIS Online.

Wanneer de volgende melding verschijnt is het uploaden een succes!

Je kaart kan je zien door in te  loggen op arcgis.com en in Mijn Content de opgeladen service bekijken. Aan de hand hiervan kan je dan een nieuwe webmap maken.

In Mijn Content zal je een Service Definition en een Feature Layer zien.

Klik op het driehoekje naast Feature Layer en kies een van de mogelijkheden: Kaartlaag toevoegen aan… en je laag zal worden geladen in een webmap. Deze webmap kan je dan opslaan en delen!

 

 

 

Verder lezen...

Geo-PDF en Tools

How To: Geo-PDF en Tools

We zijn allen reeds heel gewoon aan het bekomen van documenten als PDF. Maar je kan eveneens geo-data als PDF gaan opslaan en delen. En zelfs nog verder. Het is perfect mogelijk om op deze kaart features te bevragen en geografisch correcte notities aan te brengen en deze zelfs terug in een GIS in te lezen! Zo kan je heel snel geo-info delen met anderen. Via een Geo-PDF is dit dan niet meer een beeld of scan, maar een werkelijke GIS-omgeving en kaart. 

Stap voor stap

Zie hiernaast bij Links voor het voorbeeld van de GEO-PDF of Klik hier - download deze en open met Adobe Reader

 

In een GIS kan je je informatie en kaarten volledig voorbereiden. De meest normale vorm om dan deze data te delen is bv. via een Shape-file of via een web-kaart of applicatie. Maar het is ook perfect mogelijk om je kaart als PDF op te slaan en deze door te geven. In deze How-to leggen we uit hoe je deze Geo-PDF kan opmaken maar eveneens ook bewerken in adobe. 

 

Stap 1 

Eenmaal je bv. in ArcMAp de juiste layout hebt opgesteld, Klik op File -> Export Map

Stap 2 

in het venster van de Export Map selecteer als file Type PDF. In de opties die je daaronder vindt, klik op de Advanced tab en verzeker je ervan dat de Export PDF layers en Feature Attributes geselecteerd is evenals de Export Map Georeference Information. Klik dan op 'Save' op de kaart te exporteren als een Geo-PDF. 

Stap 3

open nu de geëxporteerd PDF via Adobe Reader. In het linker paneel zal je nu een 'Layers' button terugvinden. Indien deze niet verschijnt in je Adobe Reader, klik dan op View ->Show/Hide -> Navigation Panes -> Layers. 

Klik dan op de Layers om de Layers Tree uit te klappen. Zo zie je al de verschillende data-lagen die in de PDF opgenomen zijn. Naast elke laag is er een soort oog dat toelaat om de zichtbaarheid van de Layer aan of af te zetten. 

Stap 4 

De Geo-PDF laat je ook toe om features op de kaart te identificeren, net zoals je in ArcMap bv. de 'Identify Tool' zou gebruiken. Om deze mogelijkheid te activeren, klik hiervoor op View -> Show/Hide -> Navigation Panes -> Model Tree. Door hierop te klikken zal er een nieuw paneel openen in het linker deel van Adobe Reader. 

Stap 5 

Om de features te kunnen identificeren en de informatie op te vragen, moet je de 'Object Data Tool' activeren door te klikken op Edit -> Analysis -> Object Data Tool

Stap 6 

Dubbelklik nu op een feature in de kaart om de attribuut informatie terug te kunnen vinden in het linker paneel. Het is eveneens mogelijk om een feature naam in het linker paneel in te geven en de betrokken feature zal automatisch worden aangeduid op de kaart (bv. in het rood). 

Stap 7

Een andere mogelijkheid die je hebt in de Geo-PDF is het gebruik van de Geospatial Location Tool. Deze tool opent een kleine widget in het rechts-onder gedeelte van Adobe Reader waarin je de coördinaten (latitude en longitude) van de locatie waar je cursor zich op de kaart bevindt kan terugvinden. Om deze tool te activeren klik op Edit - > Analysis -> Geospatial Location Tool.

Stap 8 

In de Geo-PDF is het eveneens mogelijk om te meten door lijnen en polygonen te tekenen op de kaart. Om deze mogelijkheid te activeren, klik op Edit -> Analysis -> Measuring Tool. Dit opent een widget rechts-bovenaan dat je de mogelijkheid biedt om te kiezen tussen verschillende meet-manieren (afstand, perimeter en oppervlakte) en biedt tevens verschillende snapping mogelijkheden aan.

Stap 9 

Selecteer één van de verschillende types van metingen (bv. de afstands-tool) en teken dan een lijn op de kaart. Om de lijn te beëindigen klik met de rechtermuisknop en selecteer 'Complete Measurement'. Het resultaat van de meting zal dan verschijnen in zowel rechtsonder evenals als label naast de getekende lijn. 

Stap 10

Wanneer je elementen (cfr. hierboven) hebt ingetekend op de geo-PDF kan je deze ook eenvoudig gaan beheren  door te klikken op de 'Comment' knop. Deze opent dan een paneel rechts in Adobe Reader dat je toelaatom een lijst te zien van alle getekende elementen. Door met de rechtermuis-knop op één van deze elementen te klikken is het mogelijk om deze te editen, deleten en om de eigenschappen van dit element te wijzigen (zoals bv. kleur, dikte, transparantie, enz ...)

Stap 11

Op de kaart kan je ook opmerkingen gaan intekenen. Deze opmerkingen kunnen als tekst, notes, circkels, pijlen enz worden aangebracht. In het Comment paneel kan kiezen tussen deze verschillende elementen en kan je deze nadien intekenen op de kaart. 

Stap 12

De elementen op de kaart hebben een juiste geografische coördinaat zodat deze ook kunnen terug worden ingelezen in een GIS. Als je dus deze elementen (zoals polygonen of lijnen) wil terug inlezen, kan je deze exporteren als een FDF file. Selecteer de elementen in de Comment List. En klik dan op Comment List -> Options -> Export Selected Data File. Dit zal nu een FDF file creëren waarin de coordinaten van het element kunnen worden teruggevonden. Deze file kan je bv. editeren met een eenvoudige tekst-editor. En deze gegevens kan je dan in je desktop terug inlezen via de import functie. 

 

Verder lezen...

CRAB GeoCoding in ArcGIS Online

How To: CRAB GeoCoding in ArcGIS Online

In ArcGIS Online is het perfect mogelijk om je eigen Geo-Coder toe te voegen. Zo kan je ook bv. CRAB adressen direct gebruiken in ArcGIS Online wat toelaat om je adressen heel precies terug te vinden.

Stap voor stap

In ArcGIS Online kan je via de instelling van je account diverse geo-coders gaan toevoegen. Dit kan je eigen service zijn, maar dit kan eveneens ook een externe service zijn (zoals bv. CRAB).

Stap 1 :

Ga naar ArcGIS Online (www.arcgis.com) en log in met je account. Je moet wel een administrator zijn binnen je organisatie om de instellingen van je AGOL te kunnen aanpassen.

Stap 2 :

Gan naar het menu-item 'My Organization' en klik dan op 'Edit Settings'.

Stap 3 :

Klik nu op 'Utility Services' tab linkns en klik dan op 'Add Geocoder' :

Stap 4 :

Een pop-up venster zal nu verschijnen waar je de URL kan toevoegen naar de Geocoder service. Daarbij kan je ook een naam en tekst toevoegen die zal verschijnen in de WebMap Searchbox. Klik eveneens op de check : 'Allow Place Finding Options'.

Hierbij geven we een aantal URL's door naar verschillende geocoder services :

http://geocoder.dev.esribelux.eu/arcgis/rest/services/BEL/Brussels_FR/GeocodeServer

http://geocoder.dev.esribelux.eu/arcgis/rest/services/BEL/Brussels_NL/GeocodeServer

http://geocoder.dev.esribelux.eu/arcgis/rest/services/BEL/Wallonia/GeocodeServer

http://geocoder.dev.esribelux.eu/arcgis/rest/services/BEL/Flanders/GeocodeServer

http://geocoder.dev.esribelux.eu/arcgis/rest/services/LUX/Luxembourg/GeocodeServer

 

Stap 5 :

Om nu de GeoCoder te testen, ga naar de kaart ('Map') of open een bestaande WebMap. Bovenaan rechts in de Geo-Search zal je nu in de Searchbox een klein pijltje zien staan. Door dit aan te klikken is het nu mogelijk om de GeoCoder service te selecteren die je wenst toe te passen .

Als je nu een adres ingeeft zal je zien dat direct de juiste geocoder wordt toegpast. Als je bv. de CRAB geocoder hebt geselecteerd zal je zien dat als je een adres ingeeft, het punt direct zal verschijnen op het CRAB adres.

 

Verder lezen...

CRAB GeoCoding in ArcGIS Dekstop

How To: CRAB GeoCoding in ArcGIS Dekstop

In ArcGIS Dekstop kan je gebruik maken van de CRAB Geocoders. Zo kan je eenvoudig adressen vinden maar ook omgekeerd eenvoudig het dichtsbijzijnde adrespunt terugvinden.

Stap voor stap

In deze How-To lichten we toe hoe je eenvoudig de CRAB geocoding service aan je desktop kan toevoegen. Door deze geo-coder in te zetten kan je via de find adresen terugvinden, maar evenees ook 'reverse geocoden' wat betekent dat je dan door over de kaart te hooveren, je het dichtsbijzijnde adres kan terugvinden.

Stap 1 :

Open je ArcMap en klik dan op 'Add Data' die je bovenaan in je toolbar terugvindt. Klik dan op 'GIS Servers' en klik dan op 'Add'. Selecteer 'Add ArcGIS Server'.

Stap 2 :

In de pop-up window, checkt de optie aan 'Use GIS Services' en klik dan op 'next'. In de Server URL tekstbox type je (of copieer je) volgende URL naar de Geo-coder server :

ex : http://geocoder.dev.esribelux.eu/arcgis/services

Stap 3 :

Sluit nu alle pop-ups af en klik nu op de 'file' tab, 'Add Data', 'Geocoding' , 'address locator manager'.

Stap 4 :

In de 'Address Locator Manager' scherm klik nu op 'Add' en selecteer het type van de geocoding service die je wenst toe te voegen aan je dekstopr. De geselecteerde geocoder zal dan direct bruikbaar zijn in ArcMap.

Stap 5 :

Om nu de Geo-Coding service direct te kunnen gebruiken, activeer nu de 'geocoding toolbar' door te klikken op de tab 'Customize', dan 'Toolbars' en dan 'Geocoding'. In het linker deel van de geocoding toolbar kan je nu de geocoder kiezen die je wenst toe te passen op je adres (bv. Flanders').

Stap 6 :

Om nu de lcoatie van een adres te vinden, type het adres in de locator toolbox en klik op enter. Optioneel kan je nu ook met de rechtermuis op de tekstboks klikken en een bijkomende actie selecteren zoals bv. Zoom to addres, add point, Routing, ....

Stap 7 :

Er is eveneens de mogelijkheid om gebruik te maken van de 'reverse geocoding'. Dit laat je toe om op basis van een punt op de kaart het dichtsbijzijnde adres te vinden. In de 'geocoding toolbar' klik op de 'Address Inspetor' en ga nu met de muis naar de kaart. Door nu de muisknop in te houden en over de kaart te hooveren zal het dichtsbijzijnde adres worden aangegeven.

Verder lezen...

Deel dit met anderen