Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Toeristische App voor smartphones

Hoe kan je eenvoudig een app opzetten voor smartphones, waarbij je de bezoekers van je gemeente interactief rondleidt doorheen de bezienswaardigheden? In deze blog geven we meer toelichting hoe je een dergelijke app kan gebruiken. Enerzijds heeft de app het overzicht en de informatie omtrent de bezienswaardigheden, anderzijds laat hij ook toe om specifieke opzoekingen (bv. bezienswaardigheid in een straal rondom mijn positie) te doen en de gebruiker te begeleiden naar zijn doel.

In voorgaande blogs ( Applicatie bezienswaardigheden in de gemeente   en  Map Tour applicatie voor gemeenten ) hebben we toegelicht hoe je op een relatief eenvoudige manier een web-applicatie kan opzetten die toelaat om de bezienswaardigheden in beeld te brengen, informatie op te vragen en ook om bijkomende functionaliteiten (widgets) in te schakelen. In deze blog gaan we wat dieper in op hoe je nu deze app ook kan inzetten voor smartphones en hoe de gebruiker interactief naar de bezienswaardigheid kan worden geleid. De case is dat een bezoeker van je gemeente wil zien welke bezienswaardigheden er in een straal van x m rondom zich bevinden en hoe hij dan de route kan opzetten om daar te geraken.

In de vorige blog Applicatie bezienswaardigheden in de gemeente werd de web-applicatie opgezet met verschillende widgets. Om te weten hoe de applicatie op uw mobiel apparaat eruit zal zien, klikt u onderaan in het scherm van de Web AppBuilder op Voorbeelden. U krijgteen overzicht van mobiele apparaten: klik op de afbeelding van uw mobiel apparaat en een voorbeeld van de app verschijnt aan de rechterkant van het scherm.

Om de app effectief op uw mobiel apparaat te zien en te gebruiken, scant u QR-code onderaan het scherm

Klik op Open browser.

De app opent zich op uw mobiel apparaat

a) Voorbeeld ‘Bij mij in de buurt’-widget

Als voorbeeld van de ‘Bij mij in de buurt’-widget, gaan we op zoek naar toeristische bezienswaardigheden in een buffer van 8 kilometer rond de plaats waar we ons nu bevinden. We klikken op de widget, die dan wordt geopend. Om onze locatie op te vragen, klikken we dan op de ‘Mijn locatie’-widget, waardoor er automatisch naar onze locatie wordt ingezoomd en het adres in het veld verschijnt. In dit voorbeeld is dit Esri Belux, Nerviërslaan 54, 1780 Wemmel.

We krijgen dan een overzicht van de bezienswaardigheden in een buffer rond onze locatie:

Klikken we dan bijvoorbeeld op de bezienswaardigheid ‘Atomium’, krijgen we meer informatie hierover, kunnen we de routebeschrijving vinden van onze locatie naar deze bezienswaardigheid en deze route ook op onze kaart bekijken.

b) Voorbeeld ‘Selecteren’- en ‘Routebeschrijving’-widget

We willen nu graag enkele bezienswaardigheden selecteren. We klikken op de widget ‘Selecteren’ en selecteren op het scherm twee punten door een kader errond te trekken. De twee bezienswaardigheden zijn nu gehighlight.

Door te klikken op ‘bezienswaardigheden’, krijgen we een overzicht van onze selectie.

Als we dan bijvoorbeeld klikken op ‘Atomium’, krijgen we de achterliggende pop-up beschrijving.

We kunnen ook een routebeschrijving hiernaartoe opvragen. Als we teruggaan naar het overzicht van de bezienswaardigheden en op de drie punten klikken, krijgen we een drop-down menu om onder andere de routebeschrijving naar het Atomium te verkrijgen.

Als we klikken we op ‘Routebeschrijving naar dit punt’, opent de widget ‘Routebeschrijving’ automatisch. We vullen het adres vanwaar we willen vertrekken in. We kunnen ook het type reistijd kiezen, zoals met de auto en te voet en de vertrektijd invullen. Als we dan klikken op Routebeschrijving krijgen, kunnen we de beschrijving opvragen en op de kaart bekijken.

Deel dit met anderen