Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Zwerfvuil

In praktisch alle steden en gemeenten heeft men te maken met zwerfvuil. Dit zwerfvuil kan verschillende vormen aannemen zoals bv. blikjes langs de weg, maar eveneens groot afval dat wordt afgelaten. Je kan als gemeente een zwerfvuil applicatie opzetten die je toelaat om het zwerfvuil in beeld te brengen, maar ook aan de burgers toe te laten om het zwerfvuil in beeld te brengen (en hen als gemeente op de hoogte te houden van de status). Zo kan je enerzijds de status in beeld brengen op je website, de data integrerern in je desktop-applicatie voor het beheer, een web-applicatie opzetten binnen de gemeente-diensten, een burger-bevraging opzetten via de website, maar eveneens ook een app ouwen die toelaat om op het terein het zwerfvuil in beeld te brengen.

Verder lezen...

Applicatie bezienswaardigheden in de gemeente

Hoe bouw je een applicatie omtrent bezienswaardigheden in de gemeente waarbij de toeristen de mogelijkheid hebben om een overzicht te bekomen van de bezienswaardigheden, maar waarbij ze eveneens kunnen nagaan welke bezienswaardigheden er in een bepaalde straal liggen en waarbij je je egien route kant uitzetten op kaart.

Verder lezen...

Map Tour applicatie voor gemeenten

Binnen een gemeente zijn er tal van informaties omtrent locaties die je wil delen met je burgers maar ook met de bezoekers van je gemeente. Dit kan gaan over de ligging van de officiële gebouwen, bezienswaardigheden, speelpleinen, ... Door gebruik te maken van een Story Map is het zo mogelijk om zowel een kaart als de informatie van de locaties aan te geven. In dit voorbeeld, willen we graag een interactieve kaart over toeristische bezienswaardigheden maken en dit op een mobiel apparaat als een app laten tonen. Immers biedt een Story Map een interactief platform dat heel gebruiksvriendelijk is (je hoeft geen programmeur te zijn) en volledig responsive is (je kan het op alle toestellen zien in het juist format).

Verder lezen...

Inventarisatie openbaar domein (1)

In deze blog gaan we dieper in op hoe je een tool kan opzetten om elementen te inventariseren. Hiermee bedoelen we het opzetten van de data-structuur, maar ook hoe je een de data kan beheren, tools opzetten om via web-browser informatie te verzamelen en uiteindelijk ook op het terrein gebruik te maken van apps. Dit omvat een stappenplan die je toelaat om vanaf het initiële idee te komen tot een volledige keten.

Verder lezen...

Ruimtelijk Analyse 2

In een vorige blog hebben we meer toegelicht hoe bij de inplanting van een openbare voorziening het mogelijk is om de rij, fiets of wandel-afstanden te analyseren om tot een optimale inplanting te komen. In deze blog gaan we hier dieper op in en gaan we ruimtelijke analyseren hoe de omgeving van een openbare voorziening kan worden ingeschat. Het voorbeeld dat we gaan bekijken is 'Wat is de leeftijdsverdeling van de populatie wonende binnen een rijafstand van 5 minuten rond een nieuw kinderdagverblijf?'. 

Verder lezen...

Deel dit met anderen