Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Wespennesten Portaal

Wanneer het de periode is van de wespennesten is het voor de brandweer alle hens aan denk. Via de applicaties worden de meldingen van de wespennesten beter beheersbaar en overzichtelijk. In deze blog wordt aangetoond hoe je een portaal voor de burgers kan opzetten waar ze hun meldingen doorgeven, hoe je een interventie-applicaties kan opzetten (waar je de interventies kan toewijzen), op het terrein het overzicht blijft behouden, hoe er feedback over de status kan worden teruggestuurd (en bijkomende informatie) en hoe je in je website kan aantonen hoeveel wespennesten er reeds werden behandeld. 

Verder lezen...

MRB wegenregister als routeringstool

Het Wegenregister is op heden open data. Het Wegenregister is een middenschalig referentiebestand dat informatie bevat over alle openbaar toegankelijke wegen in Vlaanderen en Brussel (met dank aan het NGI en Informatie Vlaanderen). Je kan dit Wegenregister dus zo bekomen en in je applicaties gebruiken voor analyse, voor calculatie van trajecten, routering, service area's, ... Dit betekent dus dat je zo een gratis wegennetwerk kan inladen in je GIS en hierop alle typische functionaliteiten loslaten.

Verder lezen...

Informatie warmteverliezen in de gemeente

Via een thermografische vlucht is het mogelijk om een 'warmtefoto' te maken van je gemeente. Op deze manier is het mogelijk om de burgers te informeren omtrent de plaatsen waar men beter kan isoleren en zo kosten besparen. Reedse meerdere Vlaamse gemeenten hebben dit initiatief opgezet en hebben tevens een website waar de burgers worden begeleid met de juiste info en interpretatie.

Verder lezen...

Geo in het secundair onderwijs

Het informeren van wat geo allemaal inhoudt en het motiveren zodat jongeren ook reeds vroeg starten met Geo is belangrijk. We gaan hier even in op het werk van dhr. Marc Deprez die via het Katholiek Onderwijs in Wallonië tracht om onderwijzers als studenten te informeren wat ze kunnen met GEO. 

Verder lezen...

GGINO : Inventarisatie van het openbaar domein

GGINO (Gegevensmodel voorGemeentelijke INventarisaties in het Openbaar domein) is een datamodel opgesteld door de stad Aalst in het kader van een globaal projet om een overzicht te hebben over alle beheerobjecten aanwezig in het openbaar domein (zie https://overheid.vlaanderen.be/sessie-282-grb-als-standaard-voor-verdere-inventarisaties-het-ggino-model ). Dit gegevens model kan je nu inlezen, opzetten, delen en alle verdere applicaties rond opzetten (viewing, editing, beheer, terrein-inventarisatie en volledige beheersmodules (incl job-tracking)).

Verder lezen...

Deel dit met anderen