Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

KLIP goede afbakening van zones

Wanneer een KLB (Kabel & Leidingbeheerder) slechts een beperkt aantal kabels en leidingen heeft kan op een eenvoudige manier gewerkt worden met het AGIV KLIP portaal. Voor kleinere KLB's is het immers belangrijk om een manier te vinden om eenvoudig de Plan-aanvragen op het grondgebied te kunnen behandelen. Door tevens de zone zo nauwkeurig mogelijk te zetten bekom je enkel de plan-aanvragen die voor jou belangrijk zijn. 

Vanaf 1 januari 2016 zijn alle KLB (Kabel en Leiding Beheerders) verplicht om te werken via het digitaal KLIP platform van AGIV. Sommige KLB's hebben echter een beperkt aantal kabels en leidingen op hun grondgebied. Dit kan bv. gaan over een elektriciteitskabel die tussen gebouwen loopt of naar een verlichting of fontein of over bv. een Telecom kabel tussen vestigingen. In deze gevallen is het opzetten van een volledig systeem voor Kabel & Leidingen beheer een zware inspanning. 

In eerste instantie is het mogelijk om via een KLIP model de gegevens van de kabels en leidingen in te voeren zodat er een overzicht is van deze leidingen. Via een Web-App is het dan mogelijk om deze kabels en leidingen in te voeren en zelfs te consulteren op het terrein. Een voorbeeld van een dergelijke web-app (hier voor bv. rioleringen) vind je hier

Op deze wijze is het mogelijk om telkens de verschillende attributen van de leidingen in te voeren. Door rond de leidingen nu een buffer te tekenen is het mogelijk om de zone in het KLIP portaal in te voeren. Exporteer de zone naar een Shape-formaat. Dit shape-bestand kan je nu uploaden naar het KLIP portaal. 

Creatie van de buffer via de Buffer-tool : 

Dit geeft je het volgende resultaat : 

om nu de buffer te exporteren als shapefile gebruik je de geoprocessing : Feature Class to Shape-file : 

met als resultaat in de directory de shape-bestanden : 

Via het KLIP-portaal is het nu mogelijk om de zone te uploaden. Door dit te doen zal je enkel de plan-aanvragen krijgen die betrekking hebben op de zone die je hebt aangegeven. Log in op het KLIP portaal met je naam en paswoord. Wanneer je nu het scherm krijgt ga dan door naar je Zones (rechtsboven op het scherm) : 

Je komt dan in het menu waar je verschillende zones kan beheren. Immers is het ook aangeraden wanneer je leidingen over het grondgebied zijn verspreid om verschillende zones aan te maken : 

Door te klikken op 'Nieuwe zone' heb je de mogelijkheid om je zone nu te uploaden. Zoals je kan zien in het schermpje is het perfect mogelijk om shape - bestanden te uploaden : 

 

 

 

Deel dit met anderen