Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

GRB (Grootschalig ReferentieBestand)

Het GRB (Grootschalig Referentie Bestand) is ondertussen in Vlaanderen een begrip. Velen gebruiken reeds het GRB als basiskaart in hun applicaties en een aantal gebruiken reeds het GRB om informatie op te zoeken, om informatie te koppelen met andere applicaties of om de informatie verder te gebruiken in nieuwe applicaties. In deze blog hebben we het GRB in zijn pure vorm gepubliceerd om je toe te laten een duidelijk gevoel te krijgen van welke data hier in zit. 

Als Grootschalig Referentie-Bestand heeft het GRB tal van inforamties weer die bv voor ruimtelijke ordening maar eveneens voor tal van andere applicaties kan worden ingezet. De koppeling bv. tussen 'Gebouw aan de grond' en het CRAB waarbij je het Crab-punt linked aan deze gebouw-polygoon is een eerste voorbeeld. Maar de informatie van het GRB kan je eveneens gaan gebruiken voor bv. een inventarisatie van de kwaliteit van je wegen (waarbij je alle informatie van de wegen overneemt). 

Hieronder geven we het GRB weer in zijn eenvoudigste vorm zodat je hier wat voeling mee kan hebben  (klik gewoon in de kaart voor informatie) - zoom ook even in om alle details te kunnen zien.


View larger map

De lagen die in hun simpelste vorm worden gepubliceerd zijn : 

Als je deze informatie online wil zien, klik dan hier : http://esribelux.maps.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=0ec11b3d16404e748893bd898a2e3307

Zoals reeds aangegeven in onze vorige blog is het ook perfect mogelijk om dit GRB aan te passen naar een meer bruikbaardere vorm. Op deze wijze wordt de data omgezet naar duidelijke symbolen, polygonen, lijnen en punten die je zo in je applicaties kan gebruiken. Zie hieronder voor een voorbeeld : 

 


View larger map

 

Deel dit met anderen