Volg ons

GIS voor gemeenten - Blog

Hoog resolutie beelden & inventarisatie

De nieuwste techniek van hoog-resolutie opnames (orthofoto) laat toe om heel gedetailleerd de gemeente in beeld te brengen. Deze resoluties van enkele cm's laten toe om binnen het GIS zowel gedetailleerde controles uit te voeren, maar tevens ook om informatie op het terrein te inventariseren. Zo kan je bv. op deze hoog-resolutie beelden je begraafplaatsen inventariseren zelfs zonder uit je stoel te komen. 

Hoog-resolutie opnames zijn opnames die zodanig scherp worden opgenomen dat de resolutie van de beelden enkele cm's bedraagt. De resolutie is de schaal van een pixel in je beeld overeenkomstig de afmetingen op het terrein. Wanneer we dus spreken over beelden met cm-resolutie dan betekent dit dat de afmetingen vah het pixel overeenkomen met enkele cm's op het terrein.

Met dank aan de gemeente Zwijndrecht (Roel Saeyvoet) en EUROSENSE tonen we hierbij een uitsnede van een dergelijk beeld. Deze uitsnede is gemaakt van de gemeentelijke begraafplaats, waarbij je in het beeld zelf heel veel details ziet (zoals ondermeer zelfs bloemstukken, foto's op het graf en zelfs bij bepaalde de teksten (weliswaar juist niet leesbaar).  

Door deze informatie nu via een webservice te publiceren is het mogelijk om deze data ook in te lezen in de diverse applicaties die je mogelijks binnen de gemeente hebt. 

 

In het voorbeeld hieronder embedden we de webmap met een uitsnede van de data van de begraafplaats om je een beeld te geven van de nauwkeurigheid. De schaal binnen deze applicatie werd nog beperkt tot 1:100, maar je kan deze gezien de uiterst gedetailleerde resolutie nog verder toelaten om in te zoomen tot een groot detail-niveau. 


View larger map

Wanneer je nu een layer opmaakt met polygonen en gegevens omtrent de begraafplaatsen kan je een inventarisatie van de graven uitvoeren op deze beelden. Zo kan je de data direct intekenen op de layer met als achtergrond deze beelden. Als demonstratie hebben we aldus een laag opgebouwd met fictieve data, maar waarbij de polygonen zijn geïnventariseerd op de kaart. 

Zoals reeds aangegeven in een vorige blog ( Link naar 'Begraafplaatsbeheer' ) kan je nu op basis van de geïnventariseerde data een begraafplaatsbeheerapplicatie 

opmaken. Je kan de data zowel in je desktop beheren, maar eveneens in excel en deze zowel delen met je collega's, gebruiken binnen een web-applicatie, publiceren op je website en zelfs omzetten naar een mobiele app. 

Hieronde geven we de link door naar een basis-applicatie voor begraafplaatsbeheer waarbij zowel de hoog-resolutie beelden alsook de informatie omtrente de graven werd gepubliceerd en waarbij je een tool hebt om opzoekingen uit te voeren. Klik hier of op de afbeelding hieronder. 

 

 

Deel dit met anderen